În acest context, APC atrage atenția Ministerului Sănătății că în România se vând măști de protecție care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate de aceste produse împotriva SĂRS-CoV-2. "În actualul context sanitar de creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măștii de protecție în București și alte orașe mari ale țării, și în spațiile deschise, APC solicita instituțiilor statului roman cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv", precizează asociația într-un comunicat.
De asemenea, reprezentanții organizației profesionale solicită Direcției Generale a Vămilor să acorde atenția cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măști de protecție și a altor materiale sanitare (dezinfectanți, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecția împotriva SARS-CoV-2, iar Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să verifice dacă etichetarea acestor produse este înșelătoare.
Cu privire la măștile fashion, APC face o serie de precizări pentru consumatori: sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile; nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor; oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă; nu protejează împotriva Covid-19; nu sunt sterile; nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019; nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.
În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SĂRS-CoV-2, specialiștii APC recomanda consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-maști filtrante împotriva particulelor. În același sens, APC solicita Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să verifice conformitatea măștilor faciale de uz medical, iar Inspecției Muncii să controleze conformitatea echipamentelor individuale de protecție (semi-maști filtrante împotriva particulelor).
Asociația Pro Consumatori este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea și reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor și intereselor consumatorilor în raporturile cu agenții economici și instituțiile statului. O preocupare permanentă a asociației în ultimii ani a constituit-o utilizarea testelor comparative pe produse și servicii ca mijloc de informare, educare și îmbunătățire a situației economice și sociale a consumatorilor. La nivel național Asociația Pro Consumatori a fost recunoscută prin HG nr. 1106/2005 ca fiind de utilitate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News