Elevii se vor întoarce în bănci doar cu o declaraţie semnată de părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii şcolii.
Declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părintele pentru ca elevul să poată merge la şcoală este tot mai controversată.
Chiar ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat recent că ar trebui să fie introdusă o sintagmă pentru ca părintele să nu poată fi acuzat de rea intenţie în caz că poate nu a recunoscut un simptom specific coronavirusului. În momentul de faţă, în document scrie că părintele răspunde penal în caz de fals în declaraţie.
„Cred că ar trebui adăugată o sintagmă <după cum cunosc>, ceva care să asigure părintele că există posibiliatea să greşească. Nu putem noi să spunem din start că părintele de rea credinţă îşi aduce copilul bolnav la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie pentru TVR.
Și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, spune că a cerut modificarea acestei prevederi. El susține că părinţii nu au competenţe medicale ca să îşi asume declaraţia pe propria răspundere cu care copilul poate merge la şcoală.
„Părinţii pot face un triaj observaţional, dar nimic mai mult. Să observe dacă are temperatură, dacă este răcit rău, astfel încât să nu trimită copiii la şcoală. Noi am solicitat astăzi Ministerul Sănătăţii să modifice acea anexă”, a precizat Iulian Cristache, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News