Publicația americană Washington Post prezintă povestea Claudiei Anghel, care lucrează ca moașă în UK încă din 2012, fiind unul dintre cei 600.000 de români stabiliți în Marea Britanie, după intrarea României în UE.
„Până în 2013, peste 14.000 de medici români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici din țară. Până în 2016, statisticile oficiale arătau că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de Vest, estimările actuale ridicând această cifră la 60.000. Problemele care afectează asistența medicală românească reflectă problemele generale ale țării - salarii mici, corupție, administrare proastă și favoritism legat de conexiuni politice sau personale, care deschid calea pentru avansarea în baza a alte criterii decât abilitatea, experiența sau meritul”, scrie publicația citată.
Claudia Anghel susține, într-un interviu, că nu doar salariul a fost motivul pentru care a plecat din România, ci corupția.
„Banii fac diferența, însă pentru mine mediul de lucru este cel care contează. Este vorba despre respectul pentru personalul medical și respectul pentru pacient - este vorba despre respectul reciproc. Nu emigrezi doar pentru că nu ai destui bani, emigrezi pentru a evita corupția”, a declarat Anghel, care lucrează la spitalul universitar Coventry and Warwickshire, din centrul UK.
În iulie anul acesta, Claudia Anghel a devenit imaginea campaniei NHS, fotografia ei putând fi văzută peste tot în Marea Britanie, pe panouri, clădiri sau în stații de autobuz.
Românca spune însă că nu s-ar mai întoarce să lucreze niciodată în România.
„Nu m-aș întoarce la muncă în România, pentru că pot fi orice vreau aici. În România, nu ai aripi cum ai aici, pentru a deveni orice vrei. Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a face oamenii să rămână acolo. Regulile nu sunt aceleași pentru toată lumea din România”, a adăugat Anghel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News