Olanda a devenit destinația preferată de tinerii români care pleacă la studii în străinătate, după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. Regatul Unit are încă cea mai mare pondere de studenți români plecați peste hotare, însă balanța se va înclina spre Olanda în curând, spun reprezentanții celui mai mare târg de universități străine care a avut loc în București. În total, în jur de 40.000 de tineri români sunt plecați la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO.
Taxe de studii și costuri de trai mici
„În momentul de față, Olanda este cea mai căutată destinație de studiu, asta datorită programelor practice și a diversității, precum și a costurilor scăzute de școlarizare, vorbim de taxe de școlarizare în 2.000 și 5.000 de euro, acestea chiar putând fi reduse în primii ani de studii cu ajutor din partea guvernului olandez. După Olanda, avem țările nordice, Belgia și Germania, urmate mai apoi de Spania și Italia, dar asta și pentru că sunt comunități mari în cele două țări, Italia și Spania,” a explicat Ruxandra Zaharia, marketing manager IUF, potrivit Euronews.
Studenții români caută preponderent programe de studii în limba engleză, taxe de studii și costuri de trai cât mai mici.
„Eu sunt student în anul III în Olanda. Primul an este destul de greu din toate punctele de vedere deoarece și facultatea este destul de grea, dar după eu zic că merită să te chinui puțin în anul I ca după să ai o viață frumoasă. Taxa de școlarizare este 1.100 de euro în primul an și 2.200 de euro în anul II și în anul III, în schimb, cazări între 350 și 450 de euro în casele de studenți și pe lângă asta, pe lună, cam 400 de euro estimativ, deci până într-o mie de euro cu tot cu cazare și cu traiul de zi cu zi,” a declarat Vlad Stoian, student Universitatea Twente.
Din cei 1.600 de tineri care au aplicat până acum la studii în străinătate în cadrul târgului de universități străine de la București, 50% au optat pentru Olanda, 25% pentru Marea Britanie, 15% pentru Italia, Franța, Irlanda, Belgia și Spania, iar 10% pentru țările nordice. Sunt, însă, și tineri care vor să studieze în România.
„Pentru mine a fost mai mult să vin să mă interesez despre ce are de oferit fiecare facultate. Pentru mine e destul de important să studiez în România pentru că eu am mai fost plecat o perioadă, înainte de liceu, în Olanda și nu a fost o perioadă care mi-a plăcut neapărat, adică am preferat să mă întorc și prefer să studiez la facultate în continuare în România,” a explicat un elev.
Potrivit datelor UNESCO, aproximativ 10.000 de tineri români studiază în prezent în Marea Britanie, în jur de 3.000 în Olanda, între 2.000 și 2.500 în Germania și Franța și între 1.000 și 2.000 în Danemarca, Spania, Italia și Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News