Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Antrenor revenit în țară după 40 de ani, șocat de ce a găsit în România: "Mi se pare incredibil"
WhatsApp
Un antrenor român de tenis care a trăit 40 de ani în Germania și s-a întors în România dezvăluie șocul resimțit de schimbare.
Ion Geantă, antrenorul român întors în țară după 40 de ani în Germania

Antrenorul de tenis Ion Geantă vorbește despre întoarcerea în țara natală, după peste patru decenii în care a trăit la Bochum, Halle sau Gladbeck, și șocul resimțit. El face o radiografie tenisului autohton, pornind de la rădăcini. "Lipsește foarte mult, peste tot, intensitatea la antrenamente", spune antrenorul într-un interviu acordat publicației Gazeta Sporturilor.

Timp de peste 40 de ani, Ion Geantă a locuit în Germania, traversând o carieră de antrenorat în care a parcurs etape diferite. A lucrat și cu copii sau juniori, dar și cu jucători consacrați, Nicolas Kiefer, fost numărul 4 mondial, cu olandezii Paul Haarhuis și Sjeng Schalken, cu Hendrik Dreekmann, considerat un mare talent în Germania, pe care i-a însoțit sezoane la rând în circuitul profesionist, construindu-și o reputație solidă.

De asemenea, câțiva români: Andrei Pavel, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Edina Gallovits.

Ultima dată, antrenorul acum în vârstă 72 de ani, a activat la clubul TC Haus Wittringen din Gladbeck, undeva, în vestul țării, loc în care a ajuns în 2017, venind de la Essen. În timpul pandemiei de coronavirus, a cântărit însă cu grijă situația și a decis să se întoarcă în România. Pentru a fi aproape de familie, dar și pentru a-și face în continuare meseria. Ajuns însă, s-a lovit de o realitate total diferită, pe alocuri șocantă.

"Mi se pare incredibil"

 

„Sunt aici de opt luni de zile. Nu am avut o imagine clară despre România, când veneam era doar în vizită, nu-mi dădeam seama. Ce am trăit în această perioadă mi se pare incredibil”, spune el. „Diferența între Germania și România e ca de la cer la pământ. Vorbind în primul rând despre mentalitate, despre modul de a vedea lucrurile”.

Adaptarea la viața Capitalei i-a dat, de asemenea, noi prilejuri de perplexitate. „Circulația e ceva groaznic, așa ceva se mai vede în Istanbul, în Mexico City sau în India. Locuiesc în Chiajna, este un cartier relativ nou, se construiește foarte mult, dar străzile sunt praf, peste tot numai găuri, gropi. Mă și gândeam, într-o zi plec cu roțile în mână de aici!”, glumește, făcând haz de necaz. 

„Totuși, suntem o țară europeană, cu pretenții. Chiar am stat și m-am întrebat de ce naiba am venit aici”, punctează, cu un aer uimit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sport Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel