Traficanții români care au forțat 27 de conaționali să muncească în Corby, comitatul Northamptonshire, regiunea North West din Anglia, sunt trimiși în judecată în instanțele din țara lor de origine, a confirmat Poliția. Gruparea de români a fost destructurată de Europol și Eurojust, precum și de forțele de poliție din ambele țări, la sfârșitul lunii aprilie. Acum, după trei săptămâni, au apărut noi detalii despre anchetă. Poliția Northants a oferit o actualizare acestui caz și a susținut că munca lor în Corby este în desfășurare.
Rețeaua infracțională a fost desființată după ce polițiștii au descoperit dovezi de trafic de persoane, exploatare prin muncă și spălare de bani. Într-un comunicat, Europol a confirmat că, pe 27 aprilie, au efectuat 25 de percheziții domiciliare (13 în România și 12 în Corby), au făcut cinci arestări și au confiscat două mașini de ultimă generație, arme și echivalentul a 200,00 lire sterline în diferite bancnote. Victimele au fost forțate să lucreze în fabricile Corby și în spălătorii auto pentru o plată mică sau chiar deloc.
Activă de la începutul anului 2018, rețeaua criminală a ademenit persoane vulnerabile în situații financiare instabile, oferindu-le locuri de muncă în Marea Britanie. Suspecții au recrutat victime direct din județul Iași, dar și prin intermediari.
Până în prezent, anchetatorii au identificat 27 de victime, atât bărbați, cât și femei, de origine română. Rețeaua criminală a transportat victimele în Marea Britanie, unde le-a luat actele de identitate și telefoanele și le-a forțat să muncească pentru un salariu mic sau deloc. Victimele au fost forțate să muncească 16 ore pe zi și șapte zile pe săptămână. Suspecții au stabilit o rețea largă de recrutare, transport, cazare și exploatare a victimelor.
În colaborare cu manageri de la o serie de companii din Marea Britanie, membrii grupării criminale au furnizat întreprinderilor, precum fabrici și companii de spălătorie auto, muncitori pe salarii mici.
Întrucât suspecții dețineau actele de identitate ale victimelor, aceștia puteau contracta diferite împrumuturi folosind numele victimelor. Rețelele criminale au controlat și cardurile bancare ale victimelor, retrăgând toate plățile salariale făcute acestora de către angajatori.
Gruparea de români a amenințat victimele și familiile lor acasă cu violență fizică. Fără mijloace de comunicare și sub control strict de către gruparea criminală, victimele au lucrat fără să primească nicio plată, fără aprovizionare cu alimente sau îngrijiri medicale de bază. Suspecții au spălat veniturile infracționale prin investiții în imobiliare din România și prin achiziționarea de bunuri de lux.
„Este o anchetă comună între noi și colegii noștri din România, însă principala urmărire penală este condusă de echipa României. Nu există nicio actualizare cu privire la cei trei suspecți arestați de Poliția Northamptonshire, însă principalii infractori care au fost arestați în România sunt acum urmăriți penal pentru infracțiuni de tip trafic de persoane și vor fi judecați în instanța română. Această anchetă este în curs de desfășurare și vom continua să furnizăm probe care să susțină acuzarea română”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Poliției Northants.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News