Gabriel I. are 28 de ani și are un accent incontestabil. Nu se putea altfel, din moment ce locuiește în Zaragoza din Spania de la vârsta de șase ani. Sau, mai degrabă, a încercat să supraviețuiască: maltratat de tatăl său, după o copilărie grea în adăposturi și o perioadă în închisoare, s-a angajat și acum are un fiu pe drum. Planurile lui au fost întrerupte pe 4 aprilie, când a primit ordinul de expulzare din Spania. Nu din cauza jafului pe care l-a comis, ci din cauza unei chestiuni administrative: nu are cetățenie spaniolă. Gabriel este cetățean român, deși nici nu-și amintește anii petrecuți în țara de origine a părinților.
De mai bine de o lună este închis în Centrul pentru Internarea Străinilor (CIE) din Barcelona. elDiario.es a fost la CIE joi pentru a se întâlni cu tânărul, la a doua încercare. La prima vizită, Poliția a susținut că deținutul nu a procesat corect cererea. La câteva minute după ce a primit jurnaliștii spanioli în vizită, Gabriel își exprimă disconfortul: „A fi aici nu este viață, este tortură”.
SURSA FOTO: captură video YouTube @Directa
Vineri, Gabriel a aflat că săptămâna viitoare va fi deportat în România cu un zbor regulat și a cerut azil, pretinzându-și rădăcinile în Spania. „În România nu am nimic, nici familie, nici prieteni. Nici măcar nu știu limba. Dacă ajung acolo, o să dorm în terminalul aeroportului și o să găsesc o cale să mă întorc acasă”, spune el.
Cazul acestui tânăr sintetizează mai multe realități ale CIE: existența unor centre de privare de libertate nu pentru săvârșirea unei infracțiuni, ci pentru că nu sunt actele în regulă, teama și impactul psihologic al deportării după o viață în Spania și condiții dure de viață în interiorul centrului. Gabriel a început de patru zile o greva a foamei la CIE.
Însă cazul lui Gabriel are o particularitate în plus, fiind un cetățean român, o țară a Uniunii Europene. Legea imigrației în vigoare permite expulzarea din Spania a cetățenilor comunitari, dar nu și internarea acestora într-un CIE. Pentru José Javier Ordóñez, avocat la Migrastudium, serviciul pentru migranți, cazul „este culmea nedreptății într-un centru inechitabil precum CIE”. „Este excepțional și nu are acoperire legală”, insistă avocatul.
„CIE este o fermă umană. E mai rău decât închisoarea și am fost în închisoare”, explică Gabriel. Spre deosebire de o închisoare, CIE nu dispune de facilităţi educaţionale, de muncă sau activități sportive pentru deţinuţii, care în timpul zilei se deplasează între camerele lor, sala de mese şi sălile de vizită.
Gabriel nu are nicio reținere să povestească experiența sa din închisoarea din Zaragoza, care, la fel ca mulți alții, a fost produsul săvârșirii unei infracțiuni într-un context de sărăcie. După ce a fugit la 13 ani de un tată abuziv, a trăit prost în centre de primire din Zaragoza. Și a început să fure. În primul rând, își amintește el, pachetele de bologna din supermarket „pentru a mânca”. Dar, într-o zi, jaful a fost de aproximativ 600 de euro dintr-un magazin. Și l-au prins. După un an și jumătate după gratii, de care a profitat pentru a-și lua diploma într-un curs de gătit, a obținut clasa a treia. „Închisoarea m-am schimbat”, spune el.
După ce a ieșit din închisoare, a găsit de lucru într-un șantier și o locuință stabilă. Și și-a cunoscut partenera, în prezent însărcinată. Prima ecografie trebuia povestită la telefon, întrucât Gabriel era deja la CIE. Pe 4 aprilie, niște agenți ai Poliției Naționale, explică acest tânăr, au mers să-l caute acasă. L-au rugat să-i însoțească la secția de poliție. „Și eu, ca de fiecare dată când poliția mă oprește pe stradă, m-am supus”.
La secția de poliție i-au spus că are un ordin administrativ de expulzare. Un moment pe care Gabriel nu-l poate uita: „Nu este normal să vină să te caute acasă, nu este normal ca un șef de la secție să nu-și asculte agenții când îi spun că am venit de bună voie. Nimic nu este normal”. A fost dus de la o secție de poliție din Zaragoza la CIE.
SURSA FOTO: captură video YouTube @Directa
La CIE, ziua începe pe la șapte dimineața. Pe la nouă deținuții iau micul dejun. Apoi își petrec dimineața în terasă până la ora prânzului. Una dintre plângerile lui Gabriel este că a durat o lună până i s-a permis să nu mănânce pește, la care este alergic, ceea ce i-a făcut să apară erupții pe tot corpul.
În jurul orei 13:30, deținuții se întorc în celule, iar patru ore mai târziu pot ieși pe terasă sau într-o cameră cu aparate de cafea și gustări, care trebuie plătite. În jurul orei 20:00 se servește cina. Și iar la celulă, care nu are băi, pentru că ele sunt comunale.
Conviețuirea cu ceilalți deținuți este bună, spune Gabriel, care chiar recunoaște momente de tensiune cu unii agenți, dar și că se înțelege bine cu alții. Cea mai mare confruntare a fost acum câteva săptămâni, când a primit amenințări și jigniri. Tânărul, recunoaște el, a răspuns: „O să te omor și o să mă sinucid pentru toate ilegalitățile pe care le faci cu mine”. Gabriel admite că acea dispută a fost de fapt produsul anxietății legate de a fi închis. Dar i-a provocat consecințe grave și a petrecut câteva zile într-o celulă de izolare. „Puteam face doar trei pași și mă lăsau să ies nu mai mult de o oră pe zi. A fost oribil”, își amintește el acum. După dispută și înainte de a fi internat în izolare, a fost consultat de un psihiatru de la Spitalul Clínic, care într-un raport a exclus că tânărul ar fi în pericol de sinucidere.
După ce a ieșit din izolare, Gabriel a constatat că Biblia lui, puținele sale haine și hârtiile pe care le ținea în celulă au dispărut. „A trebuit să petrec o zi întreagă doar în chiloți”, își amintește el. Hainele pe care i le-a oferit Crucea Roșie, denunță el, erau inutilizabile și miroseau oribil. Colegii de celulă i-au dat un tricou, pantaloni și adidași, iar joia aceasta a venit un prieten din Zaragoza să-i aducă mai multe haine.
SURSA FOTO: captură video YouTube @Directa
Dincolo de cazul specific al lui Gabriel, există criterii contradictorii între diferitele CIE din Spania când vine vorba de internarea membrilor comunității. În timp ce la Barcelona sunt permise, la Madrid sunt interzise după ce judecătorul de control al centrului capitalei spaniole, printr-o hotărâre din decembrie trecut, a respins internarea unui cetățean român.
„Cetăţenii comunitari nu pot fi admişi în CIE pentru a-şi efectua expulzarea decretată administrativ”, i-a amintit judecătorul directorului centrului din Madrid, care pledase pentru internarea româncei. Magistratul a avertizat, de asemenea, că centrul nu poate efectua „o interpretare extensivă” a reglementărilor de imigrare pentru a limita drepturile fundamentale precum libertatea.
Această interpretare judiciară, însă, nu a ajuns la Barcelona, întrucât cele două cazuri similare cunoscute de Migrastudium au fost soluționate fără a putea fi revizuite de instanța de control a capitalei catalane. La începutul anului, o bulgară și o altă croată au fost deportate după ce au trecut prin CIE în Zona Liberă, spune Ordóñez.
Avocatul mai avertizează că în ultimele luni a depistat o prezență mai mare a cetățenilor din Europa de Est, în special femei, în CIE Barcelona. „Nu știm ce criterii se află în spatele acestei creșteri a Poliției, este o loterie, iar din moment ce este arbitrară este mai greu de combătut cu instrumentele legale pe care le avem”, a susținut avocatul.
------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News