Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua mondială a albinelor. Care este rolul vital pe care albinele îl joacă în viața noastră
WhatsApp
Slovenia a propus ca Organizația Națiunilor Unite (ONU) să proclame data de 20 mai drept Ziua mondială a albinelor. La 20 decembrie 2017, după trei ani de eforturi internaționale, statele membre ale ONU au aprobat în unanimitate propunerea Sloveniei, iar 20 mai a fost proclamată Ziua mondială a albinelor. Află câte beneficii ne aduc în viața de zi cu zi.
Ziua mondială a albinelor. Care este rolul vital pe care albinele îl joacă în viața noastră / Foto: Unsplash

Faptul că Slovenia este un nume important în domeniul apiculturii este cel mai bine ilustrat de istoria noastră bogată, care este indisolubil legată de această importantă industrie agricolă. În cartea sa "Gloria Ducatului Carniola", Janez Vajkard Valvazor a menționat stupii sub formă de case și oamenii care au avut grijă de micii lor locuitori. În secolul al XVIII-lea, Peter Pavel Glavar (1721-1784) a făcut progrese semnificative în domeniul cunoașterii apiculturii pe teritoriul Sloveniei de astăzi, transmite Republic of Slovenia GOV.SI.

 

Nu există viață fără albine

 

Albinele sunt unii dintre cei mai importanți polenizatori, asigurând securitatea alimentară, agricultura durabilă și biodiversitatea, și contribuie în mod semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice și la conservarea mediului.

Pe termen lung, protecția albinelor și a sectorului apicol poate contribui la reducerea sărăciei și a foametei, precum și la păstrarea unui mediu sănătos și a biodiversității.

 

Importanța albinelor pentru oameni, pentru planetă și pentru aprovizionarea cu alimente

 

Albinele sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor și a planetei. Mierea și alte produse au proprietăți medicinale, iar rolul albinelor ca polenizatoare le face vitale pentru aprovizionarea cu alimente, conform Medical News Today.

Există aproximativ 20.000 de specii de albine cunoscute în întreaga lume, iar peste 4.000 sunt native în Statele Unite. Oamenii gestionează doar câteva dintre acestea, iar majoritatea speciilor sunt sălbatice.

Pe lângă faptul că apreciază albinele pentru mierea lor, oamenii au ajuns să recunoască importanța albinelor în promovarea securității alimentare și a varietății plantelor și animalelor.

Cu toate acestea, o creștere a factorilor, cum ar fi utilizarea pesticidelor și urbanizarea, înseamnă că albinele sunt în prezent în declin, afectând în mod negativ multe dintre ecosistemele Pământului.

O pierdere a albinelor ar afecta aprovizionarea cu miere, dar, mai ales, securitatea alimentară mondială și biodiversitatea. Fără ele, lumea ar putea fi un loc foarte diferit.

 

Albinele produc multe produse pentru sănătate

 

Nu toate albinele produc miere, dar acesta este unul dintre principalele motive pentru care oamenii le apreciază. Substanța este un îndulcitor natural cu multe calități potențiale pentru sănătate.

Oamenii au folosit albinele și produsele legate de albine în scopuri medicinale de mii de ani. Cercetătorii au remarcat afirmațiile potrivit cărora mierea are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și anticancerigene.

În medicina tradițională, oamenii folosesc mierea atunci când tratează o mare varietate de afecțiuni. Deși multe dintre aceste utilizări nu au susținere științifică, ele includ:

- boli oculare
- astmul bronșic
- infecții ale gâtului
- tuberculoza
- sete
- sughiț
- oboseală
- amețeli
- hepatită
- constipație
- infestare cu viermi
- hemoroizi
- eczeme
- ulcere
- răni

Ceara de albine este un alt produs important pe care oamenii îl foloseau anterior în impermeabilizare și combustibil. În prezent, are beneficii pentru sănătate și se regăsește într-o serie de produse de îngrijire a pielii. În plus, industriile farmaceutice o folosesc în unguente.

Alte produse apicole care pot fi benefice pentru sănătatea umană includ:

- propolisul, o rășină pe care albinele o creează
- pâinea de albine
- polenul de albine
- jeleul regal
- ceară de albine
- venin de albine

Într-un studiu din 2020, oamenii de știință au găsit dovezi că melitina, o componentă a veninului de albine, ar putea distruge celulele canceroase.

 

Albinele sunt cei mai importanți polenizatori

 

În ultimii ani, a devenit clar că mierea ar putea să nu fie cel mai important motiv pentru a proteja albinele. Acest lucru se datorează faptului că albinele joacă un rol crucial în polenizare, unde își folosesc firele de păr de pe corp pentru a transporta boabe mari de polen între plante.

Aproximativ 75% din culturi produc randamente mai bune dacă animalele le ajută la polenizare. Dintre toate animalele, albinele sunt cei mai importanți polenizatori ai plantelor sălbatice și de cultură. Ele vizitează peste 90% din cele mai importante 107 culturi din lume.

Cu alte cuvinte, albinele sunt esențiale pentru creșterea multor plante, inclusiv a culturilor alimentare.

 

Importanța istorică

 

Oamenii lucrează cu albinele în întreaga lume de milenii. Importanța provine din recoltarea directă de miere și de ceară de albine și din credințele culturale.

De exemplu, grecii antici considerau albinele ca fiind un simbol al nemuririi. În secolul al XIX-lea, apicultorii din Noua Anglie își informau albinele despre orice eveniment major din societatea umană. Între timp, nativii din nordul Australiei foloseau ceara de albine atunci când produceau artă rupestră.

Pentru experții în istorie, produsele apicole reprezintă un aspect cheie al arheologiei. Acest lucru se datorează faptului că ceara de albine produce o "amprentă chimică" pe care oamenii o pot evalua pentru a identifica componentele din reziduurile organice.

 

Societatea și mediul înconjurător

 

Albinele sunt foarte inteligente, iar oamenii au aplicat cunoștințele despre manierele și interacțiunile lor sociale atunci când au creat inițiative umane.

De exemplu, cercetătorii au sugerat că studierea acțiunilor albinelor ar putea ajuta experții să elaboreze planuri de urgență pentru evacuarea oamenilor dintr-un mediu supraaglomerat.

Observarea dansurilor albinelor poate ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă unde au loc schimbări în mediul înconjurător.

 

Cum îi afectează acest lucru pe oameni?

 

Practicile agricole, încălzirea globală și bolile sunt doar câteva dintre motivele pentru care numărul albinelor este în declin. Experții sunt îngrijorați de impactul asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial, în special fructe, nuci și legume.

Ei spun că, fără albine, nu vor mai exista nuci, cafea, cacao, roșii, mere sau migdale, pentru a numi doar câteva culturi. Acest lucru ar putea duce la deficiențe nutriționale în dieta umană, deoarece aceste produse sunt surse esențiale de nutrienți vitali.

În plus, proprietățile medicinale emergente ale veninului de albine și ale altor produse apicole ar putea să nu fie niciodată accesibile fără ca albinele să le furnizeze.

În termeni financiari, polenizarea fructelor și legumelor de către albinele sălbatice din Statele Unite are o valoare economică ridicată. Un studiu realizat în 2020 a constatat că albinele sălbatice sunt responsabile pentru o parte semnificativă din venitul net obținut din afine. Există o legătură directă între randamentul economic al fermierilor și prezența albinelor.

În 2012, experții au estimat că valoarea totală a polenizării se ridică la 34 de miliarde de dolari, o mare parte din această sumă datorându-se albinelor.

 

Ce puteți face pentru a ajuta?

 

Curțile și grădinile verzi pot fi resurse vitale pentru albine. Cultivarea florilor native și lăsarea buruienilor să se dezvolte pot contribui la sănătatea și numărul albinelor prin furnizarea de hrană și adăpost. Reducerea activităților de amenajare a spațiilor verzi, cum ar fi cositul sau tăierea, poate ajuta albinele prin creșterea cantității de vegetație disponibilă.

Potrivit unui studiu din 2019, pe lângă beneficiile pentru albine, creșterea spațiilor rurale în zonele urbane poate stimula bunăstarea mentală și emoțională a oamenilor.

Neștiutorii și voluntarii pot contribui la cercetare prin intermediul inițiativelor științifice cetățenești, prin care oamenii raportează ceea ce văd în zona lor locală. Acest lucru îi poate ajuta pe experți să înțeleagă ce se întâmplă într-o anumită zonă sau țară.

De exemplu, un studiu din 2020 a dezvăluit că albinele de dovleac ocupă o arie geografică largă și preferă fermele cu mai puține perturbări ale solului.

În plus, în 2007, în cadrul Marelui Proiect Polenizator, un parteneriat din New York a încurajat membrii publicului să urmărească albinele și să înregistreze tipurile de flori sălbatice pe care le vizitează.

Astfel de constatări îi ajută pe oamenii de știință să găsească modalități utile de a proteja albinele. Cu toate acestea, acest lucru depinde de faptul că oamenii sunt capabili să identifice corect speciile. Prin urmare, învățarea despre speciile și obiceiurile albinelor poate ajuta, de asemenea, persoanele să le protejeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel