Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raportul asupra poluării aerului, date îngrijorătoare
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay, Ralf Vetterle

Potrivit unui nou studiu al Health Effects Institute din SUA, aproape 2.000 de copii sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, depășind deficiența sistemelor medicale și a lipsei de apă curată, fapt care situează aerul murdar pe locul al doilea după malnutriție ca factor de risc de deces.

În 2021, peste 8 milioane de copii și adulți au murit din cauza poluării aerului, a anunțat HEI. Aerul poluat este a doua cauză de deces la nivel global după consumul de tutun și hipertensiune arterială, ca factor de risc de deces în rândul populației generale.

Aerul murdar este acum al doilea cel mai mare ucigaș la nivel global, depășind consumul de tutun și al doilea doar după hipertensiunea arterială, ca factor de risc de deces în rândul populației generale. În rândul copiilor sub cinci ani, poluarea aerului este pe locul doi după malnutriție ca factor de risc în mortalitate.

Raportul din acest an privind starea aerului global, publicat de renumitul institut în parteneriat cu UNICEF, arată cât de mult suferă copiii din țările sărace din cauza poluării aerului, rata mortalității la cei cu vârste sub cinci ani fiind de 100 de ori mai mare în Africa decât în ​​țări unde veniturile sunt mai mari.

Particulele PM2,5 sunt vinovate în proporție de 90% de decesele cauzate de poluarea aerului la nivel mondial. Particulele în suspensie sau PM2,5, reprezintă un amestec complex de particule solide sau lichide care plutesc în aer, care au un diametru măsurabil în microni, și care sunt considerate deosebit de periculoase pentru că ajung în alveolele pulmonare și mai departe pătrund în fluxul sanguin unde pot provoca boli cardiovasculare, respiratorii, cancer, demență și avort spontan.

Temperaturile tot mai ridicate la nivel global agravează impactul aerului poluat asupra populației, arată raportul HEI, care precizează că expunerea pe termen lung la ozon, a dus la decesul a 500.000 de oameni în 2021.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel