Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării - VIDEO
WhatsApp
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruşi "să "protesteze" împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau "să se predea" forţelor Kievului, notează AFP.
Zelenski: Mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri, dar războiul nu se va încheia până când ruşii nu vor pleca

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a adăugat el.

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen "mult exagerat".

 

Protest național în Rusia împotriva lui Putin, organizat de mișcarea rusă Vensa: "Ne vor carne de tun!"

 

Mişcarea rusă de opoziţie Vesna (Primăvara) a lansat joi un apel pentru un nou protest naţional care să se desfăşoare sâmbătă împotriva mobilizării parţiale pe care preşedintele Vladimir Putin a decretat-o în vederea continuării invaziei în Ucraina, relatează agenţia EFE.

''Mobilizarea se desfăşoară deja activ în toată ţara. În curând, mii dintre bărbaţii noştri vor fi trimişi pe front. Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!'', a îndemnat grupul de opoziţie, care a lansat şi miercuri pe Telegram apeluri pentru proteste de acest fel în aceeaşi zi după anunţul lui Putin, proteste reprimate însă şi încheiate cu 1.320 de arestări în oraşele din întreaga ţară, puţin mai mult de jumătate dintre persoanele reţinute fiind femei.

Afirmând că preşedintele Putin doreşte să-i folosească pe ruşi drept ''carne de tun'' în Ucraina, organizaţia Vesna admite că obiectivul ei este ''victoria împotriva regimului lui Putin'' şi subliniază că pentru aceasta este nevoie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni sâmbătă.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel