Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski declară că orașul Lyman recucerit de Ucraina este "complet curățat" de forțele lui Putin
WhatsApp
Ucraina susține că peste 60.000 de soldați ruși au fost uciși și 2.300 de tancuri au fost distruse în lupta împotriva invaziei rusești. Zelenski declară că orașul Lyman recucerit de Ucraina este "complet curățat" de forțele lui Putin.

Peste 60.000 de soldați ruși au fost uciși în război până în prezent, în timp ce peste 2.300 de tancuri au fost distruse, au afirmat autoritățile ucrainene în estimările lor actualizate privind numărul victimelor din această dimineață, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că orașul Lyman, recucerit, este "complet curățat" de forțele lui Putin.

Dintre cei 60.110 soldați ruși care au murit în lupte, potrivit forțelor armate ucrainene, 500 au fost pierduți în ultimele 24 de ore, majoritatea în zonele Kramatorsk și Bakhmut. Aceasta a adăugat că 2.377 de tancuri au fost distruse în total.

 

Orașul-cheie Lyman a fost "complet curățat" de trupele Moscovei

 

Între timp, Zelenski a mai declarat astăzi că orașul-cheie Lyman din estul Ucrainei, situat într-una dintre cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia, a fost "complet curățat" de trupele Moscovei.

'Începând cu ora 12:30 (9:30 în Marea Britanie), Lyman este complet curățat. Mulțumim militarilor noștri!' a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina avansează, aceasta s-a confruntat recent cu eșecuri considerabile, deoarece forțele ucrainene au recucerit porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă care a început în septembrie și care a umilit și înfuriat Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a fost supus unor critici usturătoare din partea sa, după ce Rusia și-a retras sâmbătă forțat trupele din orașul Lyman, important din punct de vedere strategic, pe care îl folosea ca centru de transport și logistică, după ce forțele ucrainene au încercuit orașul într-o contraofensivă care a umilit Kremlinul.

 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele au părăsit Lymanul

 

`Steagul ucrainean se află deja în Lyman', a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn. 'În cursul săptămânii trecute, au apărut mai multe steaguri ucrainene în Donbas. Peste o săptămână vor fi și mai multe'.

Între timp, bombardamentele rusești s-au intensificat după ce Moscova a anexat ilegal o porțiune de teritoriu ucrainean, într-o escaladare bruscă a războiului.

Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut astăzi ca fiind legale tratatele semnate de președintele Vladimir Putin pentru anexarea a patru regiuni ale Ucrainei ocupate de Moscova, potrivit unor documente judiciare publicate online.

Curtea a decis să "recunoască... ca fiind corespunzătoare Constituției Federației Ruse" acordurile pentru ca regiunile ucrainene Donețk, Kherson, Lugansk și Zaporojie să devină parte a Rusiei, conform Daily Mail.

 

Președinții a nouă țări NATO din Europa Centrală și de Est au declarat astăzi că nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean

 

Tot astăzi, Rusia a atacat orașul natal al președintelui ucrainean, Krivyi Rih, din sudul țării, cu drone sinucigașe, care au lovit o școală la primele ore ale dimineții și au distrus două etaje ale acesteia, a declarat Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk. Un incendiu provocat de atacul cu drone a fost stins, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Rusia a început să folosească drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a ataca obiective din Ucraina.

În sudul Ucrainei, forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât cinci drone de fabricație iraniană în cursul nopții trecute, în timp ce alte două au reușit să treacă de apărarea aeriană.

 

Între timp, atacurile rusești au vizat și orașul Zaporojie, au declarat astăzi autoritățile

 

Armata ucraineană a declarat duminică că a efectuat un atac asupra unui depozit de muniții rusești în sudul țării, la Cernihiv, și a lovit alte posturi de comandă rusești, depozite de muniții și două baterii antiaeriene S-300.

Rapoartele privind activitatea militară nu au putut fi verificate imediat.

După ce a fost încercuită de forțele ucrainene, Rusia și-a retras sâmbătă trupele din Lyman, în estul țării, în ceea ce armata britanică a descris ca fiind un "eșec politic semnificativ" pentru Moscova. Preluarea orașului deschide calea pentru ca trupele ucrainene să poată înainta potențial mai departe în teritoriul ocupat de Rusia.

Lyman fusese o verigă importantă în linia frontului rusesc pentru comunicații terestre și logistică. Lyman se află în regiunea Donețk, în apropiere de granița cu Luhansk, două regiuni pe care Rusia le-a anexat vineri după ce a forțat populația să voteze în referendumuri sub amenințarea armelor.

Papa Francisc l-a implorat astăzi pe Putin să "oprească această spirală a violenței și a morții" în Ucraina și a denunțat ceea ce a numit riscul "absurd" al unui război nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel