Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zeci de mii de români au cerut ajutoare în Marea Britanie în perioada pandemiei. Oficial: "Nu e corect. Mulți s-au întors în țara lor"
WhatsApp
Peste 190.000 de bulgari și români au cerut ajutoare în Marea Britanie, în timpul pandemiei, de trei ori mai mult decât în anii precedenți, când au fost aproximativ 66.000. 

Potrivit cifrelor prezentate de autoritățile britanice, numărul cetățenilor UE care solicită ajutoare sociale s-a dublat în timpul pandemiei, pe fondul temerilor că mulți dintre ei trăiesc în străinătate, dar primesc în continuare bani, potrivit publicației The Telegraph.

Cetățenii UE cu "settled status" au rămas eligibili pentru milioane de lire sterline de beneficii și permisii prin Acordul de retragere, în ciuda faptului că au părăsit Regatul Unit.

Cel puțin 100.000 au renunțat să se întoarcă în Europa, potrivit unei noi analize a Oficiului Național de Statistică (ONS), deși unii experți susțin că numărul ar putea fi de mai multe ori mai mare din cauza problemelor legate de modul în care sunt colectate datele.

Atât Departamentul pentru Muncă și Pensii (DWP), cât și HM Revenue & Customs (HMRC) nu pot spune cu exactitate câți dintre cei care au plecat au solicitat prestații din străinătate.

E posibil să fii solicitat ajutoare, iar acum să fie în țările lor

 

O sursă guvernamentală de rang înalt a declarat, pentru sursa citată: "Aceasta este o problemă care ne îngrijorează. Există 6,2 milioane de cetățeni UE care au acces la beneficii, credite fiscale, concedii pe perioada pandemiei. Acești bani pot fi deseori revendicați de cei care s-au întors acasă, în țările lor. Nu e corect sau sustenabil pe termen lung. Este un aspect pe care va trebui să îl analizăm."

Potrivit experților în migrație, cetățenii UE de vârstă activă au fost printre cei mai afectați de pandemie, din cauza numărului de persoane care lucrează în industria ospitalității și în comerțul cu amănuntul, care au fost închise în timpul perioadelor de lockdown.

Șomajul în rândul cetățenilor UE din Marea Britanie a sărit de la trei procente înainte de pandemie la șase procente vara trecută. Numărul celor care solicită prestații pentru persoanele în vârstă de muncă a crescut cu 104%, de la 380.000 în noiembrie 2019 la 780.000 în noiembrie 2020, potrivit datelor DWP.

Acest lucru a fost comparat cu o creștere de 34%, până la 8,3 milioane, pentru cetățenii britanici. Pentru ambele grupuri, a fost cea mai mare creștere anuală din noiembrie 2013.

Solicitările din partea cetățenilor UE2 - cei din România și Bulgaria - au crescut de peste trei ori, de la 66.000 la 190.000, în timp ce cele din partea cetățenilor UE8 - care includ polonezi, cehi și maghiari - au crescut cu 94%, de la 160.000 la 300.000.

Madeleine Sumption, director al Observatorului de Migrație de la Universitatea din Oxford, a declarat: "Migranții din UE au fost cei mai afectați de pandemie din cauza concentrării lor în industria ospitalității și a comerțului cu amănuntul, care s-au închis pentru perioade lungi de timp. Există o creștere destul de substanțială a cererilor de ajutor de șomaj pentru cetățenii UE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel