Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zbor întârziat, anulat sau ți-a fost refuzată îmbarcarea? Calculează aici câți bani trebuie să primești
WhatsApp
Dacă ți-a fost anulat zborul, a întârziat avionul sau pur și simplu ți-a fost refuzată îmbarcarea pe motiv de "overbooking", poți calcula singur suma de bani pe care trebui să o primești din partea companiei aeriene. Centrul European al Consumatorilor din România pune la dispoziție un calculator al compensațiilor.
Calculator de compensatii - Zbor întârziat, anulat sau ți-a fost refuzată îmbarcarea? Calculează cât trebuie să primești

Cererea mondială în sectorul transportului aerian a crescut 76,2% în iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, impulsionată de ridicarea în mare parte a măsurilor sanitare impuse de pandemie, însă nu a revenit la cifrele de dinainte de criză, a anunţat, recent, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), citată de agenţia EFE. Astfel, traficul aerian în iunie a fost la un nivel de 70,8% din cel anterior pandemiei, conform ultimului raport lunar al organizaţiei, care grupează o mare parte din companiile aeriene.

Totuși, revenirea zborurilor s-a produs prea rapid, iar aeroporturile şi companiile aeriene fac faţă cu greu creşterii numărului de călători. Acest lucru se traduce prin zboruri anulate, întârziate sau deja celebrul overbooking, o strategie prin care o companie aeriană vinde mai multe bilete decât locuri în respectivul avion. Disperați de haosul din aeroporturi, românii aleg de multe ori să plece în vacanță cu mașina

Oricine trece printr-o experiență de acest fel are dreptul la compensații.

"Dacă discutăm, de exemplu, de zborurile anulate compensaţiile variază între 250 şi 600 de euro, asta în funcţie de distanţa pe care noi urma să o parcurgem. În cazul în care discutăm de o anulare de zbor, pe lângă partea de compensaţii, avem şi dreptul de a primi asistenţă pe aeroport, de cazare în cazul în care întârzierea este mult mai mare şi trebuie să petrecem o noapte", a spus Irina Chiriţoiu, directorul Centrului European al Consumatorilor din România.

Cererea de călătorii cu avionul a crescut în toată lumea

 

"Cererea de călătorii cu avionul se menţine ridicată. După doi ani de izolare şi restricţii la graniţe, lumea profită de libertatea de a călători", a declarat directorul general al IATA, Willie Walsh.

Îmbunătăţirea rezultatelor în iunie a fost notabilă în special în ceea ce priveşte traficul internaţional, unde cererea globală s-a majorat cu 229,5% faţă de iunie 2021, impulsionată în special de ridicarea restricţiilor în zona Asia-Pacific, deşi este încă la 65% din nivelul prepandemie.

În această regiune, cererea de zboruri internaţionale a avut un avans interanual de 492%, în timp ce în Europa a crescut cu 234,4%, în Orientul Mijlociu cu 246,5%, în America de Nord cu 168,9%, în America Latină cu 136,6% şi în Africa cu 103,6%.

Cererea pe piaţa internă a avut o creştere mai modestă, de 5,2%, cu multe fluctuaţii din cauza situaţiilor sanitare şi economice din marile pieţe.

Astfel, în timp ce în India a crescut cu 264,4% şi în Japonia cu 146,4%, în SUA avansul a fost de 8,7%, iar în China a scăzut cu 45%, deoarece a aplicat în continuare anul acesta restricţii intense de mobilitate din cauza Covid.

"S-au confirmat predicţiile că ridicarea restricţiilor va dezlănţui cererea de călătorii reprimată", a subliniat Walsh, care, pe de altă parte, a recunoscut provocările pe care această creştere a călătoriilor le-a declanşat pe multe aeroporturi, ceva ce, a estimat el, va continua pe termen scurt. "Un motiv pentru a continua să fie arătată o oarecare flexibilitate în normele de utilizare a sloturilor", a afirmat şeful IATA, care reclamat în acest sens Uniunea Europeană care nu a reintrodus încă cerinţele de utilizare a acestor sloturi de dinainte de pandemie.

Calculator de compensații - Calculează singur câți bani poți recupera

 

Centrul European al Consumatorilor din România pune la dispoziția utilizatorilor un calculator al compensațiilor. Trebuie doar să completezi informațiile solicitate și poți afla în câțiva pași simpli dacă ai dreptul la compensație și în ce formă.

Calculatorul de compensații poate fi accesat AICI.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel