Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vot Schengen. "România este supărată pe abordarea Austriei": Karner, ministrul austriac de Interne - "Și eu sunt supărat" (Der Standard)
WhatsApp
După votul anti-România dat în joi în consiliul JAI, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, vorbește despre blocarea României în spațiul Schengen. "Și eu sunt supărat", afirma Karner într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard.
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne (Sursa: Agerpres)

Croația poate adera la spațiul Schengen fără control al pașapoartelor începând cu ianuarie 2023. Bulgaria și România, pe de altă parte, vor rămâne cu mâna goală. Austria s-a opus prin veto admiterii acestor două țări.

La reuniunea de joi a miniștrilor de interne de la Bruxelles, discuțiile despre Schengen au fost extrem de tensionate. "De mai bine de un deceniu, oamenii discută despre faptul că Schengen ar trebui extins. Iar acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru asta", spune Karner înr-un interviu acordat în exclusivitate publicației austriece Der Standard. 

Vot Schengen. „România este supărată pe abordarea Austriei“: Karner, ministrul austriac de Interne - „Și eu sunt supărat“ 

 


DER STANDARD: La reuniunea miniștrilor de interne de joi, v-ați alăturat Olandei în a vă opune veto-ului privind aderarea României la Schengen. Cu ce a greșit țara?

Gerhard Karner: Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în prezent. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am fi avut 75.000 de sosiri neînregistrate în Austria. Și am propus să amânăm aderarea și să votăm din nou în septembrie, de exemplu. După această fază, se poate spune: s-a întâmplat ceva, măsurile anunțate de Comisia Europeană într-un prim pas au fost urmate de fapte? Hârtia este răbdătoare, măsurile sunt importante.

DER  STANDARD: Dar numai o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România - majoritatea prin Serbia și Ungaria. România este supărată pe abordarea Austriei.

Gerhard Karner: Și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea spațiului Schengen. Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?

DER STANDARD: Dar sunteți singur în această situație. Toate țările care sunt, de asemenea, afectate - cum ar fi Slovenia, Republica Cehă și Slovacia - nu sunt de acord cu dumneavoastră.

Gerhard Karner: Republica Cehă deține în prezent președinția UE. Atunci când deții președinția, este normal să vrei să obții rezultate, înțeleg acest lucru. Cred că este esențial ca măsurile eficiente de reducere a migrației ilegale și a abuzurilor în materie de azil să fie puse în aplicare acum, de exemplu, ca procedurile la frontierele externe să se desfășoare în Bulgaria.

DER STANDARD: Ar fi fost diferită evaluarea dvs. cu privire la România și Bulgaria dacă nu ar fi avut loc alegeri foarte importante pentru ÖVP în Austria Inferioară pe 29 ianuarie?

Gerhard Karner: Una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace, de fapt de migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte și trebuie să le fac față în calitate de ministru.

Austria a blocat intrarea României în Schenghen

 

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat încă de dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea JAI. El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

„Voi vota astăzi împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Avem un sistem care din multe puncte de vedere nu funcţionează şi care s-ar strica şi mai mult. În Austria avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează. Cred că ar fi greşit să extindem sistemul Schengen în acest moment”, a declarat astăzi Gerhard Karner presei din Austria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel