Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Volodimir Zelenski, aşteptat miercuri în Marea Britanie. E a doua sa vizită în străinătate de la începutul invaziei ruse
WhatsApp
Preşedintele ucrainean Zelenski este aşteptat într-o vizită în Marea Britanie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat miercuri în Regatul Unit pentru a doua sa vizită în străinătate de la începutul invaziei ruse acum aproape un an, a anunţat guvernul britanic, care s-a angajat să formeze piloţi de vânătoare ucraineni, transmit AFP şi Reuters.

Zelesnki se va întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak, se va adresa parlamentului şi va face o vizită trupelor ucrainene antrenate în Marea Britanie, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Aceasta va fi prima dată când Zelenski va părăsi teritoriul ucrainean după vizita sa de câteva ore la Washington pe 21 decembrie, când a fost primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden şi a vorbit în Congresul american.

Vizita sa în Regatul Unit intervine în contextul în care preşedintele ucrainean, aşteptat - potrivit unor surse europene - joi la summitul UE de la Bruxelles, cere o întărire şi o accelerare a ajutorului militar occidental.

'Liderii vor discuta despre o abordare cu două componente a sprijinului britanic pentru Ucraina, începând printr-o creştere imediată a livrărilor de echipamente militare, pentru a ajuta la contracararea ofensivei de primăvară a Rusiei, şi întărind-o printr-un sprijin pe termen lung', a explicat Downing Street.

De asemenea, Rishi Sunak intenţionează să 'propună întărirea ofertei de formare de către Regatul Unit a trupelor ucrainene, mai ales prin extinderea la piloţi de avioane de vânătoare pentru a garanta că Ucraina îşi poate apăra spaţiul aerian pe viitor'.

'Această formare le va permite piloţilor să poată pilota avioane de luptă sofisticate răspunzând standardelor NATO', aşa cum cere Kievul, adaugă sursa citată.

'Vizita preşedintelui Zelenski în Regatul Unit este o dovadă a curajului, determinării şi luptei ţării sale şi o dovadă a prieteniei indestructibile dintre ţările noastre', a afirmat Sunak în comunicat. Acesta menţionează că Sunak va oferi sprijinul Londrei pentru planurile lui Zelenski de a lucra pentru o pace justă şi durabilă pentru Ucraina.

Marea Britanie va anunţa, de asemenea, în cursul zilei, sancţiuni suplimentare împotriva celor care l-au ajutat pe preşedintele rus Vladimir Putin 'să îşi construiască averea personală şi a companiilor care profită de pe urma maşinăriei de război a Kremlinului', mai spune comunicatul publicat de Downing Street.

Marea Britanie este unul dintre susţinătorii cei mai fermi ai Kievului, căruia i-a furnizat anul trecut ajutor militar de 2,3 miliarde de lire. Londra s-a angajat să menţină în 2023 acest nivel de ajutor, al doilea din lume după cel pus la dispoziţie de SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel