Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin a declarat că va folosi armele nucleare dacă Rusia e amenințată: „Avem bombe de 75 de kilotone”
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin a făcut o declarație alarmantă miercuri, sugerând că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări serioase la adresa sa. În cadrul primei sale întâlniri față în față cu editorii seniori ai agențiilor internaționale de știri de la începutul războiului din Ucraina, Putin a afirmat că Rusia are la dispoziție bombe de 75 de kilotone și a avertizat Occidentul că doctrina nucleară a Kremlinului nu ar trebui subestimată.
Vladimir Putin a declarat că va folosi armele nucleare dacă Rusia e amenințată: „Avem bombe de 75 de kilotone”

Putin a avertizat că, dacă Statele Unite și aliații săi europeni vor permite Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, Rusia va fi nevoită să răspundă prin desfășurarea rachetelor convenționale la o distanță de lovire a acestor state. El a evidențiat pericolul escaladării conflictului, atrăgând Occidentul mai aproape de un război direct cu Rusia.

"Dacă vedem că aceste țări sunt antrenate într-un război împotriva Federației Ruse, atunci ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod. În general, aceasta este o cale spre probleme foarte grave", a declarat Putin, conform Reuters.

 

Reacțiile la politica occidentului

 

Președintele rus a subliniat că decizia Occidentului de a furniza Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune reprezintă o greșeală gravă. El a menționat rachetele ATACMS ale SUA, precum și sistemele de rachete britanice și franceze, ca fiind printre cele mai periculoase. Putin a subliniat că Moscova ar putea desfășura rachete similare de înaltă tehnologie în apropierea statelor care permit Ucrainei să lovească teritoriul rusesc.

Vorbind despre riscul unui război nuclear, Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării.

"Avem arme nucleare de 70-75 de kilotone. Dintr-un anumit motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată. Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva amenință suveranitatea și integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Acest lucru nu trebuie luat cu ușurință, superficial", a spus Putin.

 

Impactul declarațiilor asupra politicii globale

 

Declarațiile lui Putin vin într-un context de tensiuni internaționale crescânde, unde liderii occidentali și Ucraina au minimizat avertismentele Rusiei privind riscul unui război mai amplu. Totuși, aceștia au avertizat în mod repetat că Putin ar putea ataca un membru al NATO, ceea ce ar duce la un conflict global. Putin a reiterat că un conflict direct între Rusia și NATO ar putea duce la al treilea război mondial.

"Nu ar trebui să prezentați Rusia ca fiind inamicul. Nu faceți decât să vă faceți rău cu asta, știți? Ei au crezut că Rusia vrea să atace NATO. Ați înnebunit complet? Este un nonsens complet, știți? O prostie totală", a spus Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel