Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Victor Babeş, omagiat în anul Centenar. Complex dedicat savantului, în Bucureşti
WhatsApp
Mormântul savantului Victor Babeş, în prezent într-o stare avansată de degradare, cu o lespede crăpată, ar urma să facă parte dintr-un complex dedicat acestei personalităţi, care să cuprindă, pe lângă monumentul funerar, şi un parc. 

Aflat în curtea Institutului Naţional de Cercetare Cantacuzino şi în gestiunea sa, într-o zonă verde neamenajată, mormântul pare să fi cunoscut şi vremuri mai bune. Cu toate acestea, în ciuda imaginii dezolante pe care o oferă lespedea crăpată şi înscrisul deteriorat de pe ea, florile proaspete şi tricolorul aflate pe piatra funerară arată că Victor Babeş nu a fost uitat şi continuă să fie apreciat. 

Atât conducerea Institutului Cantacuzino, cât şi cea a Institutului Victor Babeş, cele două instituţii aflându-se una în vecinătatea alteia, anunţă planuri mai vechi şi mai noi de refacere a monumentului şi reamenajare a zonei, relatează Agerpres.

Planul autorităţilor este ca zona unde se află monumentul funerar să facă parte dintr-un spaţiu mai mare care să cuprindă şi statuia lui Victor Babeş, din curtea institutului cu acelaşi nume, acum despărţit printr-un gard Institutul Cantacuzino. Daniel Şipoteanu,managerul de la "Cantacuzino", doreşte ca lucrările să fie finalizate până pe 19 octombrie, data morţii savantului. 

"Cred că va fi un moment reprezentativ şi se va înscrie şi în manifestările dedicate Centenarului. Consider că anul Centenarului reprezintă nu doar aniversarea a 100 de ani de România Mare, înseamnă mult mai mult. Înseamnă, după părerea mea, inclusiv aniversarea înaintaşilor noştri. Să ne aducem aminte de cei care au fost nişte piscuri în ştiinţă, în cultură, în diplomaţie. Chiar dacă rolul profesorului Babeş nu a fost atât de important în Unire, rolul lui în viaţa românească, în ştiinţa românească, este de neegalat. 19 octombrie este foarte aproape de momentul 1 decembrie şi chiar ne dorim ca acel moment să însemne readucerea în atenţia opiniei publice a profesorului Babeş", a spus colonelul dr. Daniel Şipoteanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel