Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vești proaste pentru românii din Marea Britanie: facturi de două ori mai mari pentru curent și gaze 
WhatsApp
În Marea Britanie au intrat astăzi în vigoare noi preţuri la energie şi gaze. Guvernul de la Londra a introdus un plafon şi oferă şi ajutoare financiare în contul facturilor pentru toate familiile. Chiar şi aşa, britanicii vor avea facturi de două ori mai mari decât iarna trecută

La miezul nopţii au intrat în vigoare noi preţuri pentru energia electrică, mai mare acum cu aproximativ 20% şi noi preţuri pentru gaz, care este acum mai scump cu 40%. Guvernul de la Londra a anunţat trecent o plafonare a preţurilor la energie. Iniţial s-a crezut, pe baza declaraţiilor premierului Liz Truss, că plafonarea se referă la facturile finale. În realitate, se referă la preţurile pe unităţi de consum. Cu alte cuvinte, plăteşti în funcţie de cât consumi. Liz Truss a declarat că o familie normală ar trebui să plătească maxim 2.500 de lire pe an. Guvernul va oferi fiecărei familii 400 de lire, care vor fi deduse direct din facturile de pe următoarele şase luni, însă chiar şi aşa, preţul la energie în iarna care vine va fi dublu faţă de iarna trecută. 

"Iarna care vine va fi grea şi sunt hotărâtă să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă să ajut familiile şi să ajut economia în această perioadă,"a declarat Liz Truss, într-un interviu pentru presa britanică:

Pe lângă ajutoarele pentru plata facturilor, guvernul britanic oferă alte 650 de lire unui număr de 8 milioane de familii cu venituri reduse. De asemenea, 8 milioane de pensionari vor primi şi ei un ajutor financiar de 300 de lire. Aceste pachete financiare ale guvernului britanic sunt finanţate din împrumuturi, relatează Rador. 

 

Marea Britanie va permite și fracturarea hidraulică

 

Guvernul britanic a ridicat suspendarea fracturării hidraulice, o tehnologie extrem de controversată suspendată în 2019 de executivul conservator de atunci din cauza riscurilor de producere de mişcări seismice, informează AFP şi PA/dpa.

"Pentru a întări securitatea energetică a Regatului Unit, guvernul britanic a ridicat astăzi moratoriul asupra producţiei de gaze de şist în Anglia", se arată într-un comunicat guvernamental.

Guvernul noului premier Liz Truss, tot conservator, a precizat că viitoarele cereri de autorizaţii de foraj vor fi examinate în lumina "necesităţilor naţionale şi mondiale de gaz" şi doar în cazurile în care "există un sprijin local".

Apărătorii mediului atenţionează că fracturarea hidraulică, cunoscută şi ca fracking, provoacă mişcări telurice, pe lângă riscurile de poluare, fără a contribui prea mult la suplimentarea aprovizionării cu energie.

Un raport ştiinţific asupra extragerii gazului de şist, comandat mai devreme în acest an şi publicat joi, a recunoscut că "în prezent avem o înţelegere limitată a geologiei britanice şi a resurselor de şist terestre", notează guvernul britanic.

"Până în momentul de faţă, în Marea Britanie au fost executate doar trei puţuri de testare pentru fracturarea hidraulică", iar ridicarea moratoriului "va permite culegerea de date suplimentare, o mai bună înţelegere a resurselor de gaz de şist din ţară şi a modului în care îl putem extrage în condiţii de securitate", explică executivul de la Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel