Conform Ilmessaggero.it, cei care nu sunt în stare de muncă vor primi în continuare venitul de cetățenie cu aceleași sume pentru tot anul viitor, după care vor fi transferați la bordul noului ajutor pe care Guvernul Meloni a anunțat că îl va pune în aplicare. Asftel, persoanele apte de muncă vor putea beneficia de acest program maximum opt luni, iar de la 1 ianuarie 2024 se va renunţa la program. Persoanele angajate vor fi acoperite pentru maximum opt luni în anul 2023, cu condiția să urmeze un curs de formare sau recalificare profesională de șase luni și să nu refuze nicio ofertă de muncă.
„Primul refuz, iar venitul de cetățenie se retrage”, a spus premierul Giorgia Meloni.
De asemenea, se vor intensifica și verificările asupra destinatarilor și asupra ofertelor de muncă care ajung la subvenționați, care „de prea mult timp nu au fost urmărite”, potrivit sursei citate. Un defect instituțional de care au profitat „cetățenii alergici la muncă” și au obținut veniturile în mod ilegal.
Aceste noi modificări, fac ca munca sezonieră să fie în continuare compatibilă cu veniturile, dar în limita a 3.000 de euro. „Suntem credincioși principiilor noastre, continuăm să îi protejăm pe cei care nu pot munci, adăugăm aici și femeile însărcinate, dar pentru cei care pot munci, ajutorul va fi desființat la sfârșitul anului viitor și în orice caz nu poate fi primit mai mult de 8 luni în 2023. Sunt oameni capabili să-și caute un loc de muncă, dar care iau venitul de cetățenie de mai bine de trei ani, evident că nu a funcționat”, a explicat Meloni.
Aproximativ 800.000 de cetățeni care încasează acum venitul de cetățenie vor pierde subvenția din vara lui 2023, anunță oficialii. Odată cu aceste condiții, se vor economisi în jur de 734 de milioane în anul 2023
Dacă după șase luni cetățeanul în cauză nu reușește să ocupe un loc de muncă, aceasta ar putea obține din nou bani și ar putea fi reintrodus în programul „venit de cetățenie”, dar cu o sumă diminuată. Astfel, pentru o persoană care a beneficiat de venitul de cetățenie și a urmat toate cursurile de calificare, dar nu și-a găsit un loc de muncă timp de șase luni, venitul de cetățenie va fi diminuat cu 25% din suma inițială și va mai putea beneficia de această sumă o perioadă de încă 12 luni, timp în care va continua cursurile de recalificare și specializare. Dacă nici după această perioadă beneficiarul nu va reuși să se angajeze, respectiva persoană va putea solicita ajutorul social „Bonus de cetățenie” pentru ultima oară și din nou cu o reducere de 25%. Adică va lua doar jumătate din ceea ce a luat inițial.
Lipsa stagiilor de muncă ale beneficiarilor, puținele verificări asupra celor care lucrează ilegal și continuă să beneficieze de indemnizație, ineficiența centrelor de ocupare „a otrăvit” acest ajutor. Toate acestea s-au reflectat în companiile care au întâmpinat dificultăți tot mai mari în găsirea de personal. Un fapt mai presus de toate: doar unul din cinci beneficiari ai subvenției are un contract de muncă. Subvenția a căzut la pământ în 2019 și a costat până acum aproximativ 25 de miliarde de euro.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News