Un centru de vaccinare din comuna Valea Călugărească şi patru cabinete medicale individuale sunt vizate de anchetă, activitatea infracţională documentată de anchetatori derulându-se începând cu luna iunie a acestui an , au precizat sursele citate.
Poliţia Prahova a anunţat, joi, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat 17 percheziţii domiciliare în judeţ într-o cauză penală în care sunt efectuate cercetări în legătură modalitatea de eliberare a certificatelor de vaccinare anti-COVID.
Cercetările vizează fapte de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.
Anchetatorii au pus în executare 35 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor.
Proiectul de act normativ privind vaccinarea obligatorie va fi promovat ca inițiativă parlamentară, a anunțat recent ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila.
"În Ministerul Sănătății s-a pregătit proiectul legislativ care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale. Având în vedere faptul că între timp Guernul a devenit interimar, vom promova proiectul ca inițiativă legislativă. Mâine, mai mulți membri ai Guvernului și parlamentari vor semna această inițiativă legislativă și o vom înainta în procedură de urgență”, a precizat ministrul.
Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale a fost anunțat într-o fomă sau alta de mai mulți oficiali, inclusiv de premierul demis Florin Cîțu. Cîțu a precizat în urmă cu câteva zile că este vorba de vaccinarea obligatorie și obligativitatea plății testului a celor care refuză vaccinarea, dar a avut cîteva rețineri legate de proiect, printre care sancțiunile care ar putea fi aplicate celor ce refuză vaccinarea.
Teama de reacții adverse și insuficiența informațiilor reprezintă principalele motive invocate de români pentru a amâna sau a refuza vaccinarea împotriva COVID-19, spune președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.
„Principalele motive invocate încă sunt legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informații insuficiente - oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informații ca să decidă dacă se vaccinează sau nu. Alte persoane doresc să mai aștepte, deci încă nu sunt convinse de eficiența, utilitatea și de beneficiile vaccinului. Desigur, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze. Practic, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, a conceptului de vaccinare și nu în particular față de COVID-19”, arată Valeriu Georghiță.
El arată însă că numărul persoanelor care se vaccineză este în creștere.
„Probabil că vorbim despre acel segment populațional care în perioada în care numărul de cazuri a scăzut foarte mult a amânat decizia de vaccinare. De asemenea, sunt cei ezitanți, care în momentul de față au o altă percepție a riscului de îmbolnăvire, teama de boală cu tot ce asociază boala și complicațiile ei pe termen lung. Acestea sunt motivele pentru care în general oamenii aleg să se vaccineze. Recomandarea noastră este foarte clară - în mod deosebit cei vulnerabili, cei la risc să meară să se vaccineze cât mai repede”, adaugă președintele CNCAV.
El arată că vaccinarea cu shemă completă reduce riscul de infectare cu aproximativ cinci ori la varianta Delta, iar riscul de deces este redus de peste 10 ori în cazul persoanelor vaccinate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News