Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Universitate din Mexic, suspiciuni de fraudă
WhatsApp

Rectorul Facultății Hidalgo, Gerardo Sosa Castelán, din Mexic, a fost arestat. El este acuzat că a deviat peste 125 de milioane de dolari în băncile din Elveția, conform unei scheme descoperite de autoritățile care-l anchetează. Universitatea Autonomă a Statului Hidalgo -UAEH, situată la nord de Mexico City, numără 2.000 de profesori și peste 50.000 de studenți, instituția publică fiind considerată un flagship educațional în zona sa.

Cu toate acestea, onoarea acestei instituții a avut de suferit când, la sfârșitul lunii august, președintele Consiliului de Administrație al UAEH, Gerardo Sosa Castelán, a fost arestat și pus în detenție preventivă de către procurorul general al Republicii, cu acuzații de delapidare, spălare de bani și fraudă fiscală. Potrivit presei mexicane, 151 de milioane de dolari au intrat în posesia sa și apoi au fost transferați în conturile elvețiene.

Unitatea de Inteligență Financiară aparținând guvernului din Mexic, care urmărea îndeaproape fluxurile financiare ale Universității din Hidalgo de mai bine de un an, dezvăluie că s-au găsit cel puțin 224 de conturi pe numele instituției și al rectorului universității, în Marea Britanie și Elveția. Ca răspuns la întrebările primite, rectorul Gerardo Sosa a explicat că banii au fost produsul economiilor angajaților universităților acumulate de-a lungul a 20 de ani, declarând că „investiția a fost făcută cu Credit Suisse deoarece banca a oferit rate de dobândă mai bune și s-a căutat rentabilitate pentru aceste fonduri”.

În mai 2019, autoritățile au blocat o parte din conturi în Mexic, însă unele au fost deblocate pentru a permite plata salariilor personalului universitar. Ceea ce suspectează autoritățile este că Gerardo Sosa a delapidat fonduri publice de la instituție prin plăți către anumite companii pentru servicii care nu au fost efectuate niciodată, anunță site-ul swissinfo.com.

La 65 de ani, Gerardo Sosa, a fost deputat local, în 1981, rector al universității și deputat federal. În tinerețe a prezidat Federația Studenților din Universitatea din Hidalgo și a făcut campanie în rândul tinerilor revoluționari legați de Partidul Revoluționar Instituțional, care a fost la putere timp de șapte decenii în Mexic.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel