Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unii soldaţii ruşi refuză să mai lupte în Ucraina: "Sunt şocat de armata noastră. Eram ca nişte pisoi orbi"
WhatsApp
Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite în linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului.

Un astfel de soldat a declarat, pentru BBC, că nu vrea să se întoarcă pentru a ”ucide şi a fi ucis”, scrie News.ro, transmite Știrile ProTV.

“Nu vreau să mă întorc [în Ucraina] pentru a ucide şi a fi ucis”, declară, pentru BBC, un soldat rus care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an.

El se află acum acasă, în Rusia, după ce a urmat un sfat juridic pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului.

Potrivit BBC, Serghei este doar unul dintre sutele de soldaţi ruşi despre care se ştie că au căutat astfel de sfaturi.

Serghei spune că este traumatizat de experienţa sa din Ucraina.

“Credeam că suntem armata rusă, cea mai super-duioasă din lume”, spune tânărul cu amărăciune, afirmând că se aştepta de ei să opereze fără nici măcar echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, spune el.

“Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?”, a mai afirmat tânărul.

Serghei s-a înrolat în armată în calitate de recrutat, dar, după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional de doi ani, care îi va oferi şi un salariu.

Rușii au fost bombardați încontinuu

 

În ianuarie, Serghei a fost trimis în apropierea graniţei cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus că vor fi exerciţii militare. O lună mai târziu - 24 februarie, ziua în care Rusia şi-a lansat invazia - i s-a spus să treacă graniţa. Aproape imediat, unitatea sa s-a trezit atacată.

În timp ce se opreau pentru seară într-o fermă abandonată, comandantul lor a spus: “Ei bine, după cum v-aţi dat seama până acum, nu este o glumă.”

Sergey spune că a fost complet şocat.

Au fost bombardaţi continuu, spune el, atât atunci când se deplasau, cât şi atunci când erau parcaţi peste noapte. În unitatea sa de 50 de persoane, 10 au fost ucise şi alte 10 au fost rănite. Aproape toţi camarazii săi aveau sub 25 de ani.

A auzit de militari ruşi atât de neexperimentaţi încât “nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul”.

El spune că convoiul său - care călătorea prin nordul Ucrainei - s-a destrămat după doar patru zile, când un pod pe care urmau să-l traverseze a explodat, ucigându-şi camarazii din faţa lor.

Într-un alt incident, Sergey spune că a trebuit să îşi depăşească camarazii prinşi într-un vehicul în flăcări în faţa sa.

“A fost aruncat în aer de un lansator de grenade sau altceva. A luat foc şi erau soldaţi [ruşi] înăuntru. L-am ocolit şi am mers mai departe, trăgând în timp ce mergeam. Nu m-am uitat înapoi”, a mai afirmat tânărul.

Unitatea sa a înaintat prin zona rurală ucraineană, dar a existat o lipsă clară de strategie, spune el. Întăririle nu au reuşit să ajungă, iar soldaţii erau slab echipaţi pentru sarcina de a cuceri un oraş mare.

“Am mers fără elicoptere - doar în coloană, ca şi cum ne îndreptam spre o paradă”, a adăugat el.

Tânărul crede că comandanţii săi plănuiseră să captureze fortăreţe şi oraşe cheie foarte repede - şi calculaseră că ucrainenii se vor preda pur şi simplu.

“Ne-am repezit înainte cu înnoptări scurte, fără tranşee, fără recunoaştere. Nu am lăsat pe nimeni în spate, aşa că, dacă cineva se hotăra să vină din spate şi să ne lovească, nu exista protecţie”, a mai declarat soldatul, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel