Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria şi Polonia se UNESC împotriva "atacurilor" UE. Au înfiinţat un institut special
WhatsApp
Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat luni ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters.
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

"Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti", a spus Szijjarto, adăugând că există "destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box".

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor "standardele duble" Poloniei şi Ungariei, a spus el.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, la fel ca şi executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice.

Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

Într-un interviu acordat vineri pentru Reuters, Orban a negat că subminează democraţia.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui să includă condiţii de respectare a statului de drept.

Totuşi, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. "O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică", a afirmat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel