Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un român de 17 ani din Franța a jefuit și bătut până la moarte un octogenar. Comunitatea locală revoltată
WhatsApp
Comunitatea locală din Pau, o comună din departamentul Pyrénées-Atlantiques din sud-vestul Franței, este revoltată de o crima comisă de un român de 17 ani.
Un român de 17 ani din Franța a jefuit și bătut până la moarte un octogenar. Comunitatea locală revoltată. Sursa foto: freepik.com

Un bărbat în vârstă de 86 de ani a murit, pe 26 noiembrie, după ce a fost bătut în casa lui. Un minor din România, cunoscut deja pentru fapte similare, a fost inculpat pentru „tâlhărie cu violență soldată cu moartea”.

În Pau, locuitorii din rue de l'Enfant Jésus erau obișnuiți să-l vadă pe Marcial, în vârstă de 86 de ani, în pragul reședinței sale. Aici își petrecea pensionarul cea mai mare parte a timpului, un obicei care provine de la rădăcinile sale spaniole.

Octogenarul a murit peste noapte de sâmbătă spre duminică, (26-27 noiembrie), după ce a fost bătut în timpul a ceea ce pare a fi o spargere violentă. Un minor din România a fost inculpat și închis. Avocatul familiei denunță „tăcerea absolută” din jurul acestui „atac josnic comis asupra unei persoane în vârstă fără apărare”.

 

„Avea fața umflată și însângerată”


Sâmbătă, 26 noiembrie, în jurul orei 8 dimineața, secția de poliție Pau a fost contactată de o femeie care a auzit „țipete și zarvă” în apartamentul vecin. De la fereastra ei, ea a văzut două persoane fugind, în timp ce serviciile de urgență au ajuns la fața locului și au preluat victima, „cu fața umflată și însângerată”, a declarat procurorul din Pau, Rodolphe Jarry, pentru Le Figaro.

Transportat la camera de urgență în timp ce era încă conștient, Marcial a explicat că a fost bătut „de doi indivizi care i-au bătut la ușă și pe care dorise să-i alunge”. Totodată, aceeași vecină l-a văzut pe unul dintre făptași întorcându-se pe stradă. Ea a anunțat imediat poliția care l-a arestat pe suspect. Marcial a murit în timpul nopții de sâmbătă spre duminică din cauza unei hemoragii cerebrale.

Plasat în custodia poliției, suspectul român susține că a rămas în afara apartamentului în timp ce complicele lui l-a atacat pe octogenar. Asupra lui, polițiștii au găsit un ceas aparținând victimei.

Românul este inculpat pentru „tâlhărie cu violență soldată cu moartea” și a fost plasat în arest preventiv. În vârstă de 17 ani, acest tânăr din România este deja cunoscut pentru fapte similare. Un al doilea individ, un adult, „s-a predat în mod voluntar poliției” luni după-amiază, 27 noiembrie. Dar, după aproximativ zece ore în custodia poliției, a fost eliberat fără urmărire penală. Ancheta continuă acum pentru a înțelege motivul faptei, care rămâne „nebulos” în ochii procurorului.  

 

Marcial a lucrat în construcții și nu a prezentat „nici un semn ostentativ de bogăție”

 

Marcial, văduv de cinci ani, avea cinci copii. După sosirea sa în Franța în anii 1970, a lucrat toată viața în construcții și nu a prezentat „nici un semn ostentativ de bogăție”. „Clienții mei sunt revoltați de atacul gratuit asupra unui bătrân care nu a cerut nimic de la nimeni”, a declarat Maestrul Thierry Sagardoytho  pentru Le Figaro. 

Orașul Pau are două districte Republican Reconquest (QRR) în care situația este uneori tensionată, dar districtul în care locuia Marcial nu este clasificat drept sensibil. Cu toate acestea,  avocatul penal din Pau denunță o „incivilitate recurentă” din cauza „marginalilor trecători” care cutreieră cartierul.

În acest climat de nesiguranță, copiii lui Marcial sunt jigniți de „indiferența generală” din Pau în jurul morții sale. Nici primăria, condusă de François Bayrou, nici deputatul de circumscripție, nici vreo asociație nu au „făcut cel mai mic pas către familie. Nu a existat nici măcar un cuvânt de susținere, de compasiune pentru ei”, spune  Sagardoytho, care atacă oficialii locali: „Le datorăm atenție maximă bătrânilor noștri pe tot parcursul anului. Nu doar în timpul ceremoniilor de salut sau în timpul alegerilor!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel