Acesta este destinat protejării, conservării şi documentării patrimoniului cultural al saşilor emigraţi din România. Muzeul a fost deschis în 1968, iniţial ca muzeu mixt, funcţionând atât ca Muzeul din Gundelsheim, cât şi ca Muzeul Patrimoniului Saşilor din Transilvania, iar din anul 1991 a primit statutul de muzeu naţional.
Între colecţiile muzeului regăsim numeroase materiale şi obiecte definitorii ale culturii saşilor din România, o istorie complexă a României, reflectată într-un mod obiectiv, precum şi o prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor românilor, maghiarilor şi romilor alături de care saşii au convieţuit. În urma unei munci de zeci de ani, la Castelul Horneck au fost adunate şi pot fi admirate porturile populare ale saşilor din diferite zone ale Transilvaniei, îmbrăcămintea pe care aceştia o purtau în diferite etape ale vieţii, de la munca la câmp la cea pentru diferite evenimente, piese de mobilier pictat, foarte valoroase, ceramică specifică acestui grup etnic şi, mai ales, o colecţie impresionantă de ţesături.
Castelul Horneck, cunoscut şi ca Burg Horneck, Deutschordenschloss Horneck sau Schloss Horneck, este situat în oraşul Gundelsheim, districtul Heilbronn, Baden-Württemberg, iar numele acestuia însemna 'peste Neckar', deoarece are vedere largă asupra râului Neckar.
Castelul care adăposteşte muzeul transilvan a fost construit în jurul anului 1200 şi a fost dat ordinului teutonic de către Konrad von Horneck în 1438, fiind distrus în 1525 de un incendiu în timpul războiului ţăranilor germani. La scurt timp după distrugerea Castelului Horneck, Ordinul Teutonilor s-a mutat, în 1527, la Bad Mergentheim, un oraş din landul Baden-Württemberg, situat în apropiere. Privind de la depărtare, cea mai importantă clădire din Gundelsheim este Castelul Horneck, însă ajuns în preajma acestuia turistul constată că şi centrul oraşului are un farmec aparte şi păstrează planul străzii medievale înguste, precum şi o mare parte din arhitectura sa din lemn medieval.
Pe lângă arhitectura medievală impresionantă, localitatea se mai remarcă prin Neckarsulm-Gundelsheim Weingärtnergenossenschaft (Cooperativa vinarului), fondată în 1855, care este cea mai veche din Germania, proprietarii spunând că este singura care a supravieţuit în lume în forma iniţială. În anul 2007, aceasta a fuzionat cu o companie din Helibronn. Scopul acestei Cooperative a Vinarului a fost procesarea şi comercializarea în comun a produselor obţinute în zonă, fiind continuatoarea Weinbauverein, care a fost fondată în 1834. Tot la poalele Castelului Horneck regăsim şi cea de-a treia generaţie de ciocolatieri a producătorului de ciocolată Schell, care şi-a făcut un nume la nivel mondial cu sloganul 'Ciocolată şi vin', însă recunoaşterea i-a adus-o 'Essigschlecherle', care a dobândit patentul ca fiind prima pralină din lume, fiind amintită şi în Cartea Recordurilor, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News