Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un grup de extremiști a luat cu asalt Guvernul de la Roma. Violențe incredibile în capitala Italiei - VIDEO
WhatsApp
Apelurile s-au înmulţit luni în Italia pentru interzicerea unui grupuscul de extremă dreapta, Forza Nuova, incriminat după violentele manifestaţii care au avut loc sâmbătă la Roma împotriva permisului sanitar, informează AFP. 

Mai multe sute de persoane s-au înfruntat sâmbătă seara cu forţele de ordine în centrul Romei, devastând, între altele, sediul principalei confederaţii sindicale a Italiei, CGIL (de stânga).

Asaltul a intervenit după o manifestaţie împotriva obligativităţii permisului sanitar la toate locurile de muncă, începând din 15 octombrie. Printre persoanele arestate se numără responsabili ai acestei mişcări.

Luni, personalităţi politice de pe întreg eşichierul politic au condamnat violenţele, iar Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), membre ale coaliţiei aflate la putere, au semnat o moţiune în parlament pentru a cere disoluţia Forza Nuova.

În acelaşi timp, site-ul mişcării a fost închis de justiţie, în cadrul unei anchete pentru "incitare la violenţă".

 

O situație similiară cu asaltul Capitoliului de la Washington

 

Potrivit liderului PD, Enrico Letta, fost şef al guvernului, evenimentele survenite sâmbătă sunt comparabile cu asaltul întreprins asupra Capitoliului de la Washington de către susţinătorii lui Donald Trump. "Grupuri neo-fasciste au încercat să profite de delicata situaţie (legată de coronavirus) pentru a se deda unor acte de insurecţie. Exact ceea ce s-a întâmplat în SUA pe 6 ianuarie", a declarat el.

Forza Nuova este un partid radical de dreapta neo-fascist, înfiinţat în 1997 şi al cărui program prevede, printre altele, interzicerea avortului, oprirea imigraţiei şi abrogarea legilor care pedepsesc incitarea la ură din motive politice, rasiale sau religioase.

Liderul său actual, Roberto Fiore, 62 de ani, tată a 11 copii, a fost declarat în anii 1980 vinovat de crimă subversivă şi de fondarea unei mişcări politice armate de extremă dreapta.

La diversele scrutinuri la care a participat, singur sau în coaliţie cu alte grupuscule de extremă dreapta, el nu a reuşit să adune mai mult de 0,5% din voturi.

Pe plan naţional, partidele de extremă dreapta se clasează în fruntea sondajelor, în special Liga al lui Matteo Salvini şi Fratelli d'Italia (Fraţii Italiei) condus de Giorgia Meloni.

Matteo Salvini a declarat luni că Liga nu va semna moţiunea parlamentară, în timp ce în opinia Giorgiei Meloni guvernul dispune deja de prerogativele necesare pentru a dizolva grupusculele vizate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel