Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un expert local din Natisone rupe tăcerea despre moartea celor trei români: „Era nevoie de maximum cinci minute pentru a scăpa”
WhatsApp
Noi informații despre tragedia de la Natisone, un râu torențial care traversează granițele dintre Italia și Slovenia. Jenco Paoloni, un meșter și localnic din zonă, a rupt tăcerea și a dezvăluit detalii tulburătoare despre circumstanțele morții celor trei români și despre pericolele râului.
Investigațiile continuă la Natisone: Joi va fi verificat telefonul Patriziei, unde se află adevărul

Jenco Paoloni locuiește la doar 100 de metri de râu și cunoaște bine comportamentul acestuia. Râul Natisone, deși pitoresc, ascunde pericole nevăzute care au fost fatale pentru cei trei turiști români.

"De la micul drum pentru a ajunge sub pod durează foarte puțin, cel mult cinci minute," a explicat Paoloni, conform Il Messaggero.

 

Pericolele râului Natisone

 

Paoloni povestește cum a crescut învățând să înoate în acest râu, la fel ca generațiile anterioare din familia sa. Însă, Natisone nu este un râu obișnuit. Este un râu torențial, cu fluxuri rapide și imprevizibile care își schimbă cursul de la o clipă la alta, mai ales în cazul unor ploi torențiale. În trecut, tronsonul dintre Cividale și Orsaria era un loc popular pentru înot, dar din anii 1980, prezența streptococilor a făcut ca această activitate să devină imposibilă.

"Aici am învățat să înot, ca și bunicul și tatăl meu. Natisone este un râu torențial. Porțiunea în care se poate înota este în Slovenia, imediat după graniță.

În trecut, atunci când ploua, apa era parțial absorbită de sol și eliberată în diverși afluenți care transportă apa din Natisone. Acum, întrucât există o depopulare a dealurilor, apa (atunci când plouă mult) curge pe pământ și intră în afluenți, ajungând imediat în râu.

Astfel, inundația devine bruscă: pe măsură ce se umple, se golește într-un timp foarte scurt și are o forță devastatoare. Și chiar și acolo unde s-a întâmplat evenimentul, în tronsonul de la Cividale la Premariacco, există locuri cu adevărat înguste. Și astfel, acolo apa capătă o viteză incredibilă.”, explică Paoloni. 

 

Ziua tragediei

 

Paoloni își amintește clar ziua tragediei: "Am trecut pe lângă cel de-al doilea pod, nu pe cel roman, unde s-a întâmplat accidentul. Auzeam cum zburau elicopterele, era ceva neobișnuit pentru noi, care trăim într-un oraș foarte mic."

El a observat cum pompierii au sosit cu bărci mici pentru a încerca să lupte împotriva curentului și să urce pe râu, într-o încercare disperată de a salva viețile celor implicați.

 

Încercarea de a scăpa

 

Paoloni explică și cum s-a petrecut tragedia: "Apa curge pe dreapta. Băieții, când s-au dus, nu era apă. Dar apoi, când nivelul apei crește, în loc să curgă doar pe dreapta, ea se revarsă și curge și pe stânga. Acest lucru a făcut ca băieții să fie înconjurați. Trebuie să vedeți câtă apă a ajuns în munți, chiar și la câțiva kilometri de aici. Pentru că poate că aici e vreme frumoasă sau plouă și poate că la munte plouă mai mult. Și pentru că mai sunt și afluenți care aduc apă în râu."

Dacă ar fi acționat rapid, cei trei români ar fi putut scăpa.

"De la micul drum pentru a ajunge sub pod durează foarte puțin, cel mult cinci minute. Există o "cocoașă" centrală, pentru că apa curge de obicei spre dreapta și apoi spre stânga. Nu a fost o inundație devastatoare. Cu ani în urmă a trebuit să facă un sifon sub pod pentru că apa curgea peste el. Nivelul apei a crescut imediat și împinge foarte mult. Fundul, în plus, este pietriș, se mișcă. Devenise instabil. Când apa devine tulbure, există pericol.

Nu și-au dat seama că se poate umple. Dacă unul dintre ei ar fi fost singur, ar fi putut încerca să scape.”, explică Paoloni.

 

„Nu este un loc ostil”

 

În ciuda pericolelor, Paoloni insistă că Natisone nu este un loc periculos. 

„Cu toții am făcut "năzbâtii". Când aveam 14 ani (acum am 60 de ani), pe 31 mai (indiferent de vreme, chiar și cu ploaie și cu râul în plină inundație) trebuia să începem sezonul de scăldat. Mergeam la scăldat cu râul în inundații.

Nu este un loc ostil, nu este un loc rău. Se numește Plaja Premariacco, pentru că atunci când poți să înoți este un loc frumos. Verde pastel, culori de smarald care apoi devin albastre. Când puteai să faci baie, era distracția noastră pentru cea mai mare parte a verii.”, mai adaugă el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel