Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un cetăţean rus a traversat ilegal graniţa dintre Rusia şi Estonia cu o placă, pe un râu, pentru a evita mobilizarea
WhatsApp
Un cetăţean rus a traversat ilegal graniţa dintre Rusia şi Estonia pe o placă Stand Up Paddle, pentru a evita mobilizarea, relatează Serviciul rus al BBC cu referire la radiodifuzorul eston ERR. 

Potrivit ERR, este vorba despre un bărbat, de 38 de ani, numele acestuia nu este divulgat. Marţi seara, el a traversat ilegal râul de la graniţa ruso-estonă Narva, pe placă, folosind şi nişte vâsle. Bărbatul este din regiunea Leningrad.

Poliţistii de frontieră estoni l-au reţinut pe bărbat în localitatea Narva-Jõesuu. Rusul a fost amendat şi trimis înapoi în Federaţia Rusă.

Şeful Serviciului regional de supraveghere a frontierei şi migraţiei, Eerik Purgel, susţine că rusul a trecut ilegal graniţa "de teama mobilizării anunţată în ţara vecină".

Premierul eston, Kaja Kallas, a declarat că ţara sa nu va acorda azil bărbaţilor ruşi care fug din Rusia, din cauza mobilizării, deoarece "fiecare cetăţean este responsabil pentru acţiunile ţării sale, iar cetăţenii ruşi nu fac excepţie".

Pe 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea populaţiei pentru războiul din Ucraina şi a semnat un decret în acest sens. Preşedintele a numit mobilizarea parţială, dar în punctul 7 al decretului care este secret amploarea mobilizării nu este limitată de niciun parametru.

După anunţul mobilizării în Rusia, mii de bărbaţi au decis să părăsească ţara - preţul la biletele de avion din Rusia au crescut foarte mult, fiind formaţi zeci de kilometri de ambuteiaje la graniţele terestre. În primele trei zile, peste 4.600 de vehicule au trecut graniţa zilnic doar pe la un punct de trecere din Georgia, titrează Rador.

 

Vezi și:

Rușii sunt disperați: plătesc și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion cu destinația Armenia, Turcia sau Azerbaidjan

 

Tot mai mulți ruși caută o cale de scăpare din țară, după anunțul mobilizării parțiale. Un loc într-un avion ajunge care și la 28.000 de euro.

Cererea de locuri pentru avioanele private a explodat la Moscova, după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Rușii bogați caută o cale de ieșire din țară pe fondul informațiilor că autoritățile intenționează să închidă granițele bărbaților aflați la vârsta mobilizării, scrie The Guardian, citat de Știrile TVR.

Pasagerii se îndreaptă în principal spre Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care le permit rușilor intrarea fără viză. Ei plătesc între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, în timp ce prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 157.000 de euro.

„Situația este absolut nebună în acest moment”, a spus Evgheni Bikov, directorul unei companii de broker-jet, Your Charter. „Primeam înainte 50 de cereri pe zi; acum sunt în jur de 5.000.”

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la un exod fără precedent al bărbaților de vârstă militară, care se bulucesc la granițele Rusiei, căutând să fugă de înrolare. La punctele de trecere a frontierei s-au format blocaje lungi, în timp ce majoritatea biletelor de zboruri comerciale s-au epuizat.

Bikov a spus că firma sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a satisface cererea și a reduce prețurile. „Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a spus el, adăugând că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat către Erevan are un preț de aproximativ 200.000 de ruble (3.500 de euro).

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel