Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un bărbat a găsit într-o grădină cu morcovi un tezaur de monede vechi de 500 de ani și unice în lume
WhatsApp
Alan Baxter, un căutător de comori pasionat, a avut parte de o descoperire senzațională atunci când recolta de morcovi a unui fermier i-a oferit acces la un tezaur de monede antice, lăsându-l uluit de bogăția istorică pe care a găsit-o sub pământ. 
Un bărbat a găsit într-o grădină cu morcovi un tezaur de monede vechi de 500 de ani și unice în lume / Foto: Unsplash

Totul a început acum patru ani în urmă, când Baxter a găsit un inel medieval pe câmpul unui fermier din Falkirk, Scoția. Această descoperire l-a convins că în zonă ar putea exista și alte artefacte valoroase, dar recolta abundentă de ovăz a îngreunat căutările sale cu detectorul de metale.

Cu toate acestea, odată cu sosirea recoltei de morcovi, Baxter a văzut o oportunitate. Fermierul care lucra aceste terenuri a folosit un plug care i-a permis lui Baxter să-și apropie detectorul de sol. Acest lucru a dus la o serie uimitoare de descoperiri.

"La fiecare 1,5 metri primeam un semnal. Nu mă puteam mișca, erau lucruri peste tot. Nu am vrut să mă duc acasă", a declarat Baxter pentru BBC Scotland News.

 

Bărbatul a descoperit monede vechi de 500 de ani

 

Punctul culminant al căutărilor sale a fost un tezaur de monede datând din timpul domniei regelui scoțian James al III-lea din secolul al XV-lea. Acest tezaur este considerat extrem de rar, iar descoperirea sa reprezintă un moment semnificativ pentru istoria Scoției. Printre cele 52 de monede descoperite se numără piese din cupru, valorând un sfert de penny, care au fost păstrate într-o stare excelentă de conservare.

Baxter a descris sentimentul de a ține în mână aceste monede vechi de peste 500 de ani ca fiind "extraordinar". Cu o expertiză crescută în domeniu, el a identificat importanța și raritatea acestor artefacte, recunoscând că aceasta a fost o captură remarcabilă. Unul dintre cele mai valoroase aspecte ale descoperirii sale este faptul că acest tezaur de monede James al III-lea este primul de acest gen descoperit în Scoția după mai bine de un secol.

 

Detectoriștii împart, în general, banii cu proprietarul terenului

 

În Scoția, detectorii de metale trebuie să obțină permisiunea proprietarilor de terenuri pentru a căuta și orice descoperire importantă trebuie raportată și predată autorităților competente. Descoperirile de această natură sunt adesea recunoscute și compensațiile sunt acordate conform legilor și reglementărilor relevante.

"Mă duc la ușile fermierilor cu portofoliul meu de descoperiri anterioare, le arăt ce fac și le cer permisiunea de a detecta pe terenul lor. Încerci să te faci prezentabil, îți pui gel în păr, îți speli mașina și te prezinți în haine frumoase. Urăsc să obțin permisiunea pentru că este destul de ciudat să vorbesc cu proprietarul terenului. Fermierii sunt ocupați și ultimul lucru pe care îl vor face este să vorbească cu un tip micuț care cere permisiunea de a detecta metale", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel