Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un bărbat a demonstrat cât de asemănătoare sunt limba catalană și română: „Sunt mai mult sau mai puțin aceeași limbă"
WhatsApp
Peste 600.000 de români au ales să plece în Spania pentru un trai mai bun, însă acesta nu este singurul motiv. În multe zone din Spania, dar și Franța, Andorra și Italia se vorbește limba catalană, care este foarte asemănătoare cu limba română, prin urmare foarte ușor de învățat.
Un bărbat a demonstrat cât de asemănătoare sunt limba catalană și română: „Sunt mai mult sau mai puțin aceeași limbă" Foto: TikTok

Mulți știu că limbile romanice, adică cele care derivă istoric din latină, au unele asemănări și, cu puțin efort și atenție, puteți înțelege despre ce este vorba chiar și fără să cunoașteți limba respectivă, cu atât mai mult când este vorba de catalană.

Catalana este ca și româna, o limbă romanică. Și, prin urmare, cele două limbi au multe asemănări între ele, deși mulți oameni nu sunt conștienți de acest lucru. Utilizatorul TikTok @cabrafotuda a ieșit în stradă și s-a întâlnit cu oameni care cunosc ambele limbi pentru a demonstra această teorie.

În videoclipul său, el a evidențiat câteva exemple surprinzătoare de asemănări lingvistice. De exemplu, dacă noi, românii spun em "nepot", catalanii, spun "nebot", ceva similar se întâmplă și cu cuvântul "herois", care în limba română este aproape identic: "eroi". Și cu atât mai mult în cazul cuvintelor "cap" (cap) și "nas" (nas) sau "foc" (foc), care sunt exact la fel în ambele limbi.

Tiktokerul a continuat să facă schimb de cuvinte cu interlocutorii săi pentru a face clare asemănările dintre catalană și română. Și ajunge la concluzia că "sunt mai mult sau mai puțin aceeași limbă".

 

Reacțiile oamenilor pe TikTok

 

Reacțiile pe TikTok nu au întârziat să apară, iar mulți au văzut avantajele, inclusiv în sfera profesională. Un utilizator entuziast a comentat: "Așa pot să pun în CV-ul meu că vorbesc limba catalană". Altul, uimit de similitudinile surprinzătoare, a exclamat simplu: „Ce înfricoșător de asemănătoare sunt cele două limbi”.

Această revelație a stârnit interesul multor utilizatori de pe platforma socială, provocându-i să investigheze mai mult despre legăturile istorice și culturale dintre cele două limbi. Unii au menționat că aceste asemănări ar putea încuraja o mai bună înțelegere și comunicare între vorbitorii de catalană și română, în timp ce alții și-au exprimat surprinderea față de cât de puțin cunoscute sunt aceste similitudini.

Poate că experimentul lui @cabrafotuda va încuraja mai mulți oameni să exploreze și să aprecieze aceste legături lingvistice și culturale. În cele din urmă, aceste asemănări ne reamintesc de rădăcinile noastre comune și de bogăția moștenirii noastre lingvistice.

 

@cabrafotuda A Romania diuen moltes paraules paregudes al valencià/català ????❤️‍???? #llenguacatalana #llengua #latin #català #valencià #catalàtiktok #valenciàviral #paellavalenciana #paisvalencià #comunitatvalenciana #valència #catalunya #estiktokat #valentokers ♬ Jazz Bossa Nova - TOKYO Lonesome Blue

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel