Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Borrell: "Interzicem importul de petrol rusesc"
WhatsApp
Consiliul European a adoptat în mod oficial cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii sale în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.
Josep Borrell: Misiunea de antrenament a UE pentru armata ucraineană urmează să primească undă verde la Praga

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că pachetul de sancțiuni a sporit „limitările la capacitatea Kremlinului de a finanța războiul prin impunerea de noi sancțiuni economice".

Sancțiunile au fost stabilite în timpul unui summit extraordinar al Consiliului European care s-a desfpșurat luni la Bruxelles.

„Interzicem importul de petrol rusesc în UE și, prin aceasta, tăiem o sursă masivă de venituri pentru Rusia. Întrerupem accesul mai multor bănci rusești cheie la sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, îi sancționăm pe cei responsabili pentru atrocitățile care au avut loc în Mariupol și interzicem mai mulți actori de dezinformare care contribuie activ la propaganda de război a președintelui Putin", a declarat Josep Borrell, potrivit CNN.

Consiliul a enumerat domeniile afectate de sancțiuni: embargo asupra petrolului, bănci rusești și belaruse, radiodifuziune, export, servicii de consultanță și restricții individuale.

Consiliul European este cel mai înalt organism politic al Uniunii Europene, care reunește șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE.

Un bastion ucrainean cheie din Donbas pare să fie pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei

 

ortăreața ucraineană este pe punctul de a se prăbuși, guvernatorul dezvăluind că trupele sunt pregătite să se retragă, în timp ce bombardamentele rusești taie curentul electric într-un alt oraș din Donbas.

Un bastion ucrainean cheie din Donbas pare să fie pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei, întrucât guvernatorul regiunii a început să vorbească în mod deschis despre predarea orașului astăzi. 

Serhiy Haidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat că Rusia atacă acum orașul Severodonetsk din toate părțile și că - dacă Kievul îi dă ordinul de a preda orașul - atunci ar fi dispus să o facă. 

Haidai a declarat că decizia de a abandona Severodonetsk - unul dintre ultimele bastioane ucrainene din provincia sa - nu va fi luată cu ușurință, dar că "războiul este prioritatea cea mai mare", potrivit unui matinal al BBC.

Lupte grele au izbucnit și la nord de Slovyansk, un alt oraș-cheie din provincia vecină Donețk

 

Decizia a fost luată în timp ce lupte grele au izbucnit și la nord de Slovyansk, un alt oraș-cheie din provincia vecină Donețk, iar bombardamentele rusești au tăiat aprovizionarea cu apă, energie electrică și gaz - lăsând ultimii cetățeni rămași în fața perspectivei unui asediu.

Capturarea regiunilor Luhansk și Donețk - care împreună formează Donbasul - este acum obiectivul principal al "operațiunii militare speciale" a lui Vladimir Putin, care a intrat astăzi în cea de-a 100-a zi, după ce încercările de a obține o victorie rapidă cu un atac asupra Kievului au eșuat.

În ultimele zile, Rusia și-a întărit controlul asupra Donbasului - făcând progrese lente, costisitoare, dar constante, în supunerea regiunii cu focuri de artilerie nimicitoare.

Armata lui Putin controlează acum 20% din teritoriul Ucrainei

 

Kievul spune că armata lui Putin controlează acum 20% din teritoriul Ucrainei, față de aproximativ 7% când a început invazia pe 24 februarie.

Președintele Zelensky a recunoscut ieri că până la 100 de oameni mor în fiecare zi, cei mai mulți dintre ei în Donbas, în timp ce alți 500 sunt răniți - un număr impresionant de victime care va fi dificil de menținut chiar și în condițiile în care sunt chemate rezervele și recruții. 

Fabrica Azot din Severodonetsk, una dintre cele mai mari uzine chimice din Europa, a fost ținta soldaților ruși care au tras asupra uneia dintre clădirile sale administrative și asupra unui depozit în care era depozitat metanol.

Trupele ucrainene încă mai dețin o zonă industrială, a declarat Gaiday, o situație care amintește de Mariupol, unde o imensă oțelărie a fost ultima rezistență a orașului portuar din sud-estul țării până când trupele ucrainene s-au predat în cele din urmă la sfârșitul lunii mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel