Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina promite adăposturi pentru populația sa pe măsură ce se instalează iarna
WhatsApp
Ucraina a promis adăposturi cu căldură și apă încurajându-și populația să economisească energie, în timp ce se anunță o iarnă grea, în contextul în care atacurile neîncetate ale Rusiei au lăsat structura sa de putere în paragină.
Ucraina promite adăposturi pentru populația sa pe măsură ce se instalează iarnaFoto: Captură video youtube

"Centre speciale de invincibilitate" vor fi înființate în jurul Ucrainei pentru a furniza electricitate, căldură, apă, internet, conexiuni de telefonie mobilă și o farmacie, gratuit și non-stop, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn.

Atacurile rusești au lăsat fără curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la 10 milioane de consumatori la un moment dat. Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina a declarat marți că pagubele au fost colosale.

 

Prim-ministrul ucrainean: Aproximativ 8.500 de grupuri electrogene sunt importate zilnic în Ucraina

 

"Dacă loviturile masive ale Rusiei vor avea loc din nou și este clar că energia nu va fi restabilită timp de câteva ore, "centrele de invincibilitate" vor intra în acțiune cu toate serviciile cheie", a declarat Zelenski.

Prima zăpadă a iernii a căzut în mare parte din țară în ultima săptămână.

Autoritățile au avertizat asupra întreruperilor de energie electrică care ar putea afecta milioane de oameni până la sfârșitul lunii martie - cel mai recent impact al invaziei Rusiei, care durează de nouă luni și care a ucis deja zeci de mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni și a afectat economia globală.

Atacurile Rusiei asupra instalațiilor energetice ucrainene urmează unei serii de eșecuri pe câmpul de luptă, care au inclus o retragere a forțelor sale din orașul Kherson, situat în sudul țării, pe malul estic al râului Dnipro, care împarte țara în două.

 

Locuitorii din Kherson au șters pe cât posibil urmele rușilor

 

La o săptămână după ce a fost recucerit de către forțele ucrainene, locuitorii din Kherson dărâmau panourile de propagandă rusească și le înlocuiau cu panouri pro-ucrainene.

"În momentul în care soldații noștri au intrat, aceste afișe au fost tipărite și ne-au fost predate. Am găsit muncitori care să instaleze afișele și curățăm cât mai repede posibil reclamele de pe ele", a declarat Antonina Dobrozhenska, care lucrează la departamentul de comunicare al guvernului.

Bătăliile au făcut ravagii în estul țării, unde Rusia presează o ofensivă de-a lungul unei porțiuni din linia frontului la vest de orașul Donețk, care este deținut de proxeneții săi din 2014. Regiunea Donețk a fost scena unor atacuri violente și a unor bombardamente constante în ultimele 24 de ore, a declarat Zelenskiy.

În Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, apărarea aeriană rusă a fost activată și două atacuri cu drone au fost respinse marți, inclusiv unul care a vizat o centrală electrică în apropiere de Sevastopol, a declarat guvernatorul regional. Sevastopol este portul de origine al flotei rusești din Marea Neagră.

 

Sute de spitale și unități medicale ucrainene nu au apă și electricitate

 

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în această săptămână că sute de spitale și unități medicale ucrainene nu au combustibil, apă și electricitate.

"Sistemul de sănătate ucrainean se confruntă cu cele mai întunecate zile din timpul războiului de până acum. După ce a îndurat peste 700 de atacuri, acum este, de asemenea, o victimă a crizei energetice", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat după ce a vizitat Ucraina.

Răspunsurile occidentale au inclus ajutor financiar și militar pentru Kiev - acesta a primit marți 2,5 miliarde de euro (2,57 miliarde de dolari) de la UE și așteaptă un ajutor de 4,5 miliarde de dolari din partea SUA în următoarele săptămâni - și valuri de sancțiuni împotriva Rusiei.

BBC a relatat că Marea Britanie trimite trei elicoptere în Ucraina, primele avioane pilotate pe care le trimite de la începutul războiului. Ucraina le va desfășura cu echipaje ucrainene instruite în Marea Britanie, a precizat aceasta.

Grupul celor șapte națiuni ar trebui să anunțe în curând plafonarea prețurilor și probabil că va ajusta nivelul de câteva ori pe an, a declarat marți un înalt oficial al Trezoreriei americane, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel