Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina cere livrări mai rapide de arme, în timp ce Rusia presează ofensiva din estul țării
WhatsApp
Loviturile cu rachete rusești au ucis trei persoane în orașul Kherson din sudul Ucrainei, în timp ce luptele au făcut ravagii în estul regiunii Donețk, unde Rusia a bombardat din nou orașul-cheie Vuhledar, au declarat oficiali ucraineni.
O nouă lege rusă ar retrage cetățenia dobândită pentru discreditarea operațiunii din Ucraina / Foto: Unsplash

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în Donețk și că are nevoie de livrări mai rapide de arme și de noi tipuri de armament, la doar câteva zile după ce aliații au convenit să furnizeze Kievului tancuri grele de luptă.

"Situația este foarte dificilă. Bakhmut, Vuhledar și alte sectoare din regiunea Donețk - există atacuri rusești constante", a declarat Zelenskiy într-o adresă video duminică seara târziu.

 

Trebuie să accelerăm aprovizionarea cu arme

 

"Rusia vrea ca războiul să se prelungească și să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să accelerăm evenimentele, să accelerăm aprovizionarea și să deschidem noi opțiuni de armament pentru Ucraina."

Trei persoane au fost ucise și șase rănite duminică în urma loviturilor rusești asupra orașului Kherson, care au avariat un spital și o școală, a anunțat administrația regională.

Trupele rusești au ocupat Kherson la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, și au deținut orașul până când forțele ucrainene l-au recucerit în noiembrie. De la eliberarea sa, orașul a fost bombardat în mod regulat de pe pozițiile rusești de peste râul Dnipro.

În cursul zilei de duminică, o rachetă a lovit o clădire de apartamente din orașul Harkov (nord-est), ucigând o femeie în vârstă, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

 

O clădire rezidențială din al doilea cel mai populat oraș al țării a luat foc

 

Statul Major General al Ucrainei a afirmat într-o declarație duminică târziu că forțele rusești au bombardat Bakhmut, centrul ofensivei Moscovei în estul regiunii Donețk, precum și Vuhledar, în sud-vest, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile.

Analistul militar și colonel ucrainean, Mykola Salamakha, a declarat pentru Radio Ucraina NV că trupele rusești au organizat valuri de atacuri asupra Vuhledar.

"Din această locație controlăm practic întregul sistem feroviar folosit de ruși pentru logistică ... Orașul se află pe o zonă înaltă și acolo a fost creat un centru defensiv extrem de puternic", a spus el.

"Aceasta este o repetare a situației din Bakhmut - un val de trupe rusești după altul, zdrobit de forțele armate ucrainene", conform Reuters, care nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

 

Aprovizionarea cu arme


Victimele civile de duminică au venit la trei zile după ce cel puțin 11 persoane au fost ucise în lovituri de rachete care au fost considerate la Kiev drept răspunsul Kremlinului la promisiunile aliaților Ucrainei de a furniza tancuri de luptă.

După săptămâni de dispute, Germania și Statele Unite au declarat săptămâna trecută că vor trimite Ucrainei zeci de tancuri pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești, deschizând calea pentru ca și alte țări să le urmeze exemplul.

În timp ce un total de 321 de tancuri grele au fost promise Ucrainei de mai multe țări, potrivit ambasadorului Kievului în Franța, ar putea dura luni de zile pentru a apărea pe câmpul de luptă.

Ucraina dorește să accelereze livrarea de arme grele, deoarece ambele părți implicate în război sunt așteptate să lanseze ofensive de primăvară în următoarele săptămâni.

De asemenea, între Kiev și aliații săi au loc discuții cu privire la solicitările Ucrainei de rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat sâmbătă un consilier de rang înalt al lui Zelenski. Ucraina a cerut, de asemenea, avioane de luptă F16 ale SUA.

Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să crească foarte mult producția de muniții pentru tancuri și artilerie pentru a satisface cererea din Ucraina și din Occident și ar putea începe să producă lansatoare multiple de rachete HIMARS în Germania, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.

Sistemele HIMARS sunt fabricate în prezent în Statele Unite și au fost folosite cu efect devastator de către armata ucraineană.

 

Șeful NATO îndeamnă Coreea de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat luni Coreea de Sud, un aliat al SUA și un important exportator de arme, și a îndemnat Seulul să sporească sprijinul militar acordat Ucrainei.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, care a declarat luni că, în condițiile în care Statele Unite au decis să furnizeze tancuri Ucrainei, nu are sens ca Rusia să discute cu Kievul sau cu "marionetele" sale occidentale.

Cu toate acestea, duminică, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat pentru RIA că președintele rus Vladimir Putin este deschis la contacte cu cancelarul german Olaf Scholz.

Scholz a fost citat duminică de cotidianul berlinez Tagesspiegel, care a declarat: "Lui Putin îi revine sarcina de a-și retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt acestui război oribil și fără sens care a costat deja sute de mii de vieți", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel