Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turnul înclinat din Bologna, închis pentru că riscă să se prăbușească. "Situația este extrem de critică"
WhatsApp
Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca și faimosul turn din Pisa, a fost închis din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși.
Turnul Garisenda din Bologna va fi consolidat, iar autoritățile caută surse de finanțare (Sursa foto: Freepik)

Autoritățile din Bologan au început să construiască o barieră de 5 m înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a reține resturile în cazul în care acesta ar cădea. Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare.

Potrivit BBC, consiliul municipal a declarat că situația este "extrem de critică".

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, are o înălțime de aproximativ două ori mai mare și, de asemenea, se înclină, deși nu în mod atât de dramatic, și este de obicei deschis pentru a fi urcat de turiști.

Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul Divina Comedie al lui Dante, care a fost finalizat în 1321.

Autoritățile au demarat lucrări de conservare a turnului înclinat din Bologna

 

Șantierul a fost închis pentru prima dată în luna octombrie, după ce senzorii au sesizat schimbările în înclinarea Garisenda, iar inspecțiile au scos la iveală deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza acestuia.

Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a conserva turnul și a declarat că lucrările începute acum "reprezintă prima fază pentru a-l face sigur".

Acesta a precizat că, pe lângă faptul că va conține dărâmături, bariera va proteja clădirile și oamenii din jur în cazul unei prăbușiri. De asemenea, a precizat că în jurul turnului vor fi instalate plase metalice pentru căderi de pietre.

Construcția barierei va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de sub el vor rămâne închise timp de câțiva ani, în timp ce se vor efectua lucrări de restaurare.

Orașul estimează că numai bariera va costa 4,3 milioane de euro (3,7 milioane de lire sterline) și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti lucrările de restaurare, mai scrie sursa citată. 

Acesta a numit proiectul o "provocare extraordinară" care va necesita "angajamentul întregului oraș și al celor din întreaga lume care iubesc Bologna și unul dintre cele mai importante simboluri ale sale".

 

-----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel