Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia - Închisoare de la 1 la 3 ani pentru comercianții care stochează alimentele și cresc prețurille acestora
WhatsApp
Guvernul turc se pregătește să majoreze pedepsele de închisoare pentru acuzațiile de stocare de alimente.
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică / Engin Akyurt, de la Pexels

Guvernul turc se pregătește să majoreze pedepsele de închisoare pentru acuzațiile de stocare de alimente până la trei ani, a anunțat marți ministrul turc al Justiției, în condițiile în care țara se confruntă cu o inflație ascendente pe fondul unei crize economice, potrivit unui articol publicat de ziarul turc Ahval News.

 

„Modificăm pedeapsa pentru stocarea alimentelor și creșterea prețurilor la între 1 și 3 ani de închisoare”, a spus Bozdağ. „Mărim atât limita inferioară, cât și limita superioară”.

Noua reglementare vine pe măsură ce inflația prețurilor de consum din Turcia a accelerat până la un record anual de 69,97% în aprilie, prelungind un maxim de două decenii, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia. Cifra este în creștere de la 61,14%în martie.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), o organizație independentă înființată de economiști și cadre universitare, rata inflației reale în aprilie în țară se măsoară la 156,86 %

 

Creșterea vertiginoasă a prețurilor din țară reduce veniturile, ceea ce face dificil pentru consumatori să achiziționeze chiar și cele de bază.

 

Erdogan dă vina pe magazine

 

Guvernul turc a vizat în mod deschis magazinele, dându-i vina pe aceștia pentru creșterea prețurilor și amenințăndu-i că va impune pedepse mai severe.

Legislatorii Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la guvernare, au prezentat în decembrie Parlamentului o propunere pentru un nou proiect de lege care cere amenzi majore împotriva stocurilor de alimente.

Erdogan a declarat că afacerile „lacome” care stochează mai multe bunuri decât este necesar sunt parțial vinovate pentru unele creșteri puternice de preț, a raportat site-ul de știri T24 .

Pedeapsa pentru stocarea de alimente în țară este în prezent stabilită de la 3 luni la 2 ani de închisoare și o amendă judiciară, a spus Cumhuriyet.

 

Lira a atins un nou record. Pentru prima dată anul acesta a ajuns la 15 unități față de dolari

 

Pe 9 mai, lira turcă  a ajuns la 15 unități față de dolar, stabilind un nou record anul acesta, Zaman. Dolarul care a început ziua la nivelul de 14,96 față de liră, și-a continuat creșterea pe parcursul zilei și a depășit nivelul de 15,00 lire. 

Euro, pe de altă parte, are un preț de 15,90 lire, cu o creștere de 0,92 la sută față de lira turcească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel