Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia încearcă să prelungească acordul privind cerealele cu 120 de zile - ministrul apărării
WhatsApp
Turcia va continua discuțiile pentru a prelungi un acord care permite transportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru 120 de zile, în loc de 60 de zile, a declarat miercuri ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Turcia încearcă să prelungească acordul privind cerealele cu 120 de zile - ministrul apărării / Foto: Captură video youtube

"Am început negocierile în conformitate cu versiunea inițială a acordului. Continuarea acordului este importantă. Vom continua contactele noastre (cu privire la prelungirea acestuia pentru) 120 de zile în loc de două luni", a declarat Akar, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Părțile din acord vor evalua și decide cu privire la o nouă prelungire a acordului, a mai spus Akar, adăugând că Ankara speră într-un rezultat pozitiv.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, la 22 iulie, în Turcia, milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate din porturile ucrainene, contribuind la scăderea prețurilor globale la alimente de la niveluri record.

Pe măsură ce discuțiile au continuat, Rusia a sugerat să permită reînnoirea acordului pentru 60 de zile, jumătate din durata reînnoirii anterioare, dar Ucraina a respins această propunere.

Vezi și

 

Deficitul bugetar al Turciei s-a adâncit și mai mult după cutremure

 

Bugetul guvernului central al Turciei a înregistrat un deficit de 170,56 miliarde de lire (8,99 miliarde de dolari) în februarie, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe, arătând impactul cutremurelor masive care au devastat luna trecută sud-estul țării.

Balanța primară, care exclude plățile de dobânzi, a înregistrat un deficit de 136,34 miliarde de lire, a precizat ministerul.

Chiar și înainte de cutremur, președintele Tayyip Erdogan se confrunta cu provocări economice majore, inflația în creștere care îi afectează popularitatea, iar cutremurul a sporit dificultățile sale înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai.

Guvernul a implementat măsuri de protecție pentru a minimiza impactul cutremurului asupra economiei, cum ar fi amânarea plății datoriilor și oferirea de salarii și bani de sprijin pentru victimele cutremurului.

"Deoarece modificarea planurilor de plată a făcut ca unele plăți de taxe să fie amânate din februarie până în martie, creșterea deficitului bugetar în această perioadă s-a datorat în principal scăderii veniturilor din impozitul pe profit", a declarat Enver Erkan, economist șef la Dinamik Yatirim.

"Anticipăm că cheltuielile bugetare vor crește în semestrul I din cauza impactului dezastrului provocat de cutremurul din februarie asupra economiei și a stimulentelor de creștere înainte de alegeri. Acest lucru înseamnă că bugetul va fi supus unei presiuni mai mari în lunile următoare."

 

Seismul va reduce cu unul până la două puncte procentuale creșterea economică în 2023



Economiștii și grupurile de afaceri preconizează că seismul din 6 februarie, care a ucis peste 48.000 de persoane în Turcia, va duce la costuri de reconstrucție de aproximativ 100 de miliarde de dolari și va reduce cu unul până la două puncte procentuale creșterea economică din acest an.

În total, bugetul a înregistrat un deficit de 202,8 miliarde de lire în perioada ianuarie-februarie, în timp ce deficitul primar a fost de 147,2 miliarde de lire, arată datele. Conform cifrelor actuale, deficitul bugetar a umplut deja 30,8% din deficitul total preconizat pentru acest an.

În septembrie anul trecut, Ankara a prognozat un deficit bugetar de 3,5% din produsul intern brut (PIB) al țării în acest an. Deși deficitul bugetar s-a adâncit în ultimii ani, acesta s-a situat în jurul valorii de 1% din PIB în 2022.

Economiștii estimează că cheltuielile guvernamentale pentru reconstrucție și eforturile de ajutorare ar putea ridica raportul deficit bugetar/PIB peste 5% în acest an, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel