Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tinerii ruși, chemați în armată, și-au schimbat destinația de "fugă". Grănicerii anunță 30 de puncte aglomerate 
WhatsApp
Grănicerii kazahi au raportat vineri că un număr mare de ruşi încearcă să treacă frontiera, patru din cele 30 de puncte de control fiind deosebit de aglomerate, transmit dpa şi Reuters.

Situaţia este sub un "control special", au precizat forţele de pază a frontierei, fără a preciza numărul sosirilor.

După ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti, în contextul războiului din Ucraina, mulţi ruşi încearcă să îşi părăsească ţara. Destinaţiile cele mai căutate sunt fostele republici sovietice, cum ar fi Kazahstanul, Armenia şi Georgia, unde nu au nevoie de vize şi pot conta pe mulţi vorbitori de rusă.

Ministerul kazah de externe a făcut apel la omenia cetăţenilor, cerându-le să respecte principiile morale, deşi costul vieţii este în creştere şi piaţa imobiliară este sub presiune. "Suntem convinşi că cetăţenii noştri vor da dovadă de înţelepciune şi vor rămâne fideli tradiţiilor de ospitalitate", arată un comunicat al instituţiei, adăugând că infrastructura şi sectorul serviciilor din Kazahstan pot face faţă migraţiei.

Se așteaptă la graniță de joi dimineață



Zborurile din Rusia sunt deja complet rezervate, iar la punctele de trecere a frontierei pe cale rutieră s-au format cozi.

Un martor care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, din motive de securitate personală, a declarat agenţiei Reuters că traficul este deosebit de mare, unii aşteptând la coadă de joi dimineaţa, în timp ce grănicerii ruşi controlează atent toate vehiculele. Conform acestei surse, mulţi din cei care încearcă să ajungă în Kazahstan sunt bărbaţi tineri, aparent sub 35 de ani, care ar putea fi chemaţi la încorporarea în armată.

Înregistrări video difuzate de şoferii de camion kazahi arată cozi lungi la graniţă, formate mai ales din autoturisme, relatează Agerpres. 

 

Se pregătesc proteste de amploare în Rusia

 

Mişcarea rusă de opoziţie Vesna (Primăvara) a lansat joi un apel pentru un nou protest naţional care să se desfăşoare sâmbătă împotriva mobilizării parţiale pe care preşedintele Vladimir Putin a decretat-o în vederea continuării invaziei în Ucraina, relatează agenţia EFE.

''Mobilizarea se desfăşoară deja activ în toată ţara. În curând, mii dintre bărbaţii noştri vor fi trimişi pe front. Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!'', a îndemnat grupul de opoziţie, care a lansat şi miercuri pe Telegram apeluri pentru proteste de acest fel în aceeaşi zi după anunţul lui Putin, proteste reprimate însă şi încheiate cu 1.320 de arestări în oraşele din întreaga ţară, puţin mai mult de jumătate dintre persoanele reţinute fiind femei.

Afirmând că preşedintele Putin doreşte să-i folosească pe ruşi drept ''carne de tun'' în Ucraina, organizaţia Vesna admite că obiectivul ei este ''victoria împotriva regimului lui Putin'' şi subliniază că pentru aceasta este nevoie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni sâmbătă.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel