Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Theodor Smeu Stermin, românul care va publica prima sa carte în spaniolă, după ce a câștigat un concurs literar
WhatsApp
Românul Theodor Smeu este regizor de teatru și cititor pasionat, care deține un centru de echitație în Oroso. Debutul său literar în spaniolă, „Doce opalinas” va fi lansat în această primăvară, un compendiu de 13 povestiri, cu care a câștigat concursul Ediciones Oblicuas.
Theodor Smeu Stermin, românul care va publica prima sa carte în spaniolă, după ce a câștigat un concurs. Foto - instagram

Theodor Smeu, care locuiește în Galiția de un sfert de secol, se definește drept un scriitor „deloc purist și îngrijit”. Născut în Brașov, la 30 de kilometri de celebrul castel al contelui Dracula, Theodor Smeu Stermin scrie de mic. O face pentru că „nu mă puteam opri în copilărie, când toată lumea dorea să se joace cu cowboy și indieni”, își amintește el. Și, în ciuda acestui fapt, și-a amânat debutul în literatură până acum.

„Când ai trecut de o anumită vârstă, e greu să intri în lumea editorială. Am vrut să îmi acord timp ca cititor înainte de a face acest salt și am ajuns la 53 de ani, cu o lucrare care nici măcar nu este scrisă în limba mea maternă, ci în spaniolă. Și trebuie să presupunem că profilul căutat astăzi nu este tocmai cel al unui bărbat, pentru că până la jumătatea secolului al XX-lea femeile erau destul de marginalizate în contexte editoriale și acum li se dă vocea care înainte le era refuzată”, spune Theodor, care s-a stabilit în urmă cu 25 de ani la Sigüeiro, după ce partenera sa, Anca Smeu, s-a alăturat ca violonist la Real Filharmonía de Galicia, relatează lavozdegalicia.es.

 

A depus ”Doce opalinas” la concursul literar Ediciones Oblicuas pe care l-a câștigat

 

Românul deține un centru de echitație care îi poartă numele în Piñeirón, unde organizează atât plimbări, cât și cursuri de echitație asistată pentru „adolescenți rebeli” sau persoane cu autism. Totuși, profesia principală este cea de regizor de teatru și a primit numeroase premii pentru munca sa. 

A depus ”Doce opalinas” la concursul literar Ediciones Oblicuas și această lucrare, compusă din 13 povestiri, 12 dintre ele finalizate și una neterminată, a fost câștigătoarea concursului la care au participat scriitori din 17 naționalități.

Cu entuziasmul unui copil și cu prospețimea în textele sale a unui om care curge la marginea convențiilor, Theodor explică cu o oarecare smerenie că „nu există autobiografie” în cele 13 povestiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
pixel