Cifrele contrazic clar ipoteza că cei decedați de coronavirus ar fi murit oricum din alte cauze. Datele reies dintr-o analiză a ratei mortalității din 11 zone ale lumii și arată o imagine clară, dar incompletă, a impactului crizei, scrie New York Times, potrivit Libertatea.
Cele 11 zone în care numărul deceselor a explodat în ultima lună față de anii trecuți sunt: Spania, Anglia și Țara Galilor, Franța, Olanda, Istanbul, Jakarta, New York, Belgia, Elveția și Suedia.
În New York, numărul deceselor a crescut cu 298%. Concret, față de anii trecuți, în intervalul 11 martie - 18 aprilie 2020 au murit cu 17.200 mai mulți oameni, din care 13.240 din cauza COVID-19.
În Spania, au fost cu 19.700 mai multe decese în perioada 9 martie – 5 aprilie 2020, decât în aceeași perioadă anii trecuți (creștere cu 66%). 12.401 din aceste decese au fost cauzate de noul coronavirus.
Cifrele contrazic clar ipoteza că oamenii care au murit din cauza COVID-19 ar fi decedat oricum din alte cauze. În Paris, de exemplu, numărul morților în fiecare zi s-a dublat în timpul pandemiei, creșterea fiind mai mare decât în sezonul gripal.
Diferența dintre numărul deceselor anunțate oficial drept decese de COVID-19 și creșterea totală a deceselor reflectă mai degrabă nivelul redus de testare, decât greșeli de calcul intenționate.
„Orice număr anunțat, într-o anumită zi va fi o subestimare”, spune Tim Riffe, demograf german. Iar acest lucru se întâmplă și pentru că oficial sunt anunțate doar decesele care au avut loc în spitale.
Diferențele între numărul real al morților și cel anunțat oficial sunt frecvente în țările care au recunoscut târziu gravitatea pandemiei.
New York Times a estimat mortalitatea crescută pentru fiecare țară comparând numărul oamenilor decedați indiferent de cauză în acest an cu media istorică din aceeași perioadă.
În multe țări europene, datele recente arată că au murit cu 20 până la 30 la sută mai mulți oameni decât în mod normal. Ceea ce înseamnă zeci de mii de decese în plus.
În unele țări, autoritățile încearcă să clarifice câte dintre decese ar trebui să fie atribuite COVID-19, fie prin includerea deceselor din afara spitalelor în totalul zilnic, fie prin ajustarea retroactivă a numărului de decese după procesarea certificatelor de deces.
În Franța, autoritățile au început să includă, la începutul lunii aprilie, decesele din afara spitalelor din cauza COVID-19.
Și Biroul Britanic de Statistică Națională a început să publice date despre mortalitate care arată când COVID-19 este menționat pe certificatul de deces, oferind astfel o informație mai exactă, deși venită cu întârziere, în ceea ce privește pandemia decât cifrele date publicității în fiecare zi de Direcția de Sănătate Publică din Anglia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News