Tulburarea provocată de drama umanitară cauzată de războiul din Ucraina este imensă în rândul locuitorilor din Castellón, dar la fel este și solidaritatea cu care aceștia reacționează. Iar casa lui Ionela și Mario nu face excepție, deși invazia foștilor vecini de către trupele rusești este trăită cu și mai multă neliniște... Și asta din două motive.
Acest cuplu de români, care a sosit în urmă cu două decenii în capitala La Plana, în căutarea unei prosperități pe care țara lor nu le-o putea oferi, a văzut cum războiul a dat o turnură neașteptată de 180 de grade în viața lor.
Nu numai pentru că tatăl "a fost prins în România, când a izbucnit războiul, unde se dusese să-și viziteze mama bolnavă" și, în loc să se întoarcă în Spania, "a decis să se staționeze la postul de frontieră de la Siret, în vestul Ucrainei, pentru a-i ajuta pe refugiați".
Cei mai mici copii ai cuplului, doi gemeni care tocmai au împlinit 18 ani, "se tem să nu fie chemați de guvernul român".
Josef și Benjamín s-au născut în capitala La Plana, unde părinții lor au sosit în 2004, împreună cu sora lor Lavinia, care a absolvit psihologia în Spania. Ambii băieți "sunt studenți la modulele de Electricitate la IES Politehnic și au dublă cetățenie: spaniolă și română". Acesta este motivul pentru care, dacă reforma legislativă în care se afundă Parlamentul României va avea succes, potrivit mamei lor, "ar putea fi recrutați pentru a apăra granițele".
"Putin consideră România un dușman pentru că a ajutat mii de refugiați din Ucraina să plece și pentru că a permis intrarea în țară a trupelor NATO", spune mama speriată. Ionela spune că "nu am primit nicio citație sau notificare oficială de chemare, dar știm că, dacă această modificare legislativă va fi activată, vor fi chemați toți bărbații români cu vârste cuprinse între 17 și 60 de ani, iar asta mă îngrijorează foarte mult".
Dacă acest lucru se va întâmpla, nu doar gemenii vor trebui să-și întrerupă viața și studiile în Castellón, pentru că nu trebuie să uităm că în acest oraș și în această provincie s-a stabilit cea mai mare comunitate românească din Spania. Vor fi mult mai mulți tineri.
Cele mai recente date pentru anul 2021 arătau că peste 38.347 de cetățeni au sosit din România, deși înainte de criză și pandemie erau peste 50.000. Din recensământul actual, 18.379 sunt bărbați, deși acest ziar nu a primit un răspuns de la Consulat cu privire la numărul celor care vor fi chemați până la ora închiderii ediției.
Vocea Ionelei se întrerupe la celălalt capăt al firului telefonic, dar își revine imediat pentru a povesti cum soțul ei, constructor în Castellón, este unul dintre numeroșii români care s-au alăturat ONG-urilor care "aduc haine călduroase, șosete, căciuli, pături... mamelor și copiilor mici care trec granița și ajung la postul de la Siret. „E foarte frig acolo... Ninge, sunt 12 grade sub zero...", spune că povestește soțul ei.
"Mario a petrecut 48 de ore fără să doarmă pentru a transporta produse de primă necesitate refugiaților sau pentru a-i duce în satele din apropiere, unde oamenii îi pot lua în casele lor până când aceștia pleacă în alte locuri", spune el. "Odată ajunși acolo, le dau mâncare caldă, le oferă un pat...", spune Ionela, care insistă că "să vezi imaginile de la televizor este trist, dar să trăiești acolo este foarte, foarte greu", potrivit El Mundo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News