Țările Uniunii Europene sunt așteptate să cadă de acord să limiteze la nouă luni durata certificatelor COVID-19 pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar, au declarat pentru Reuters trei surse din UE, scrie Mediafax. Cu toate acestea, unele state sunt îngrijorate că o astfel de limită ar putea împiedica călătoriile.
De asemenea, executivul UE a propus joi, în cadrul unei reuniuni cu experți în sănătate din statele membre, să impună teste PCR tuturor călătorilor care sosesc din afara blocului, au declarat două dintre surse.
Această măsură ar fi determinată de lipsa de informații clare cu privire la riscurile pe care le prezintă noua tulpină Omicron.
UE a introdus în iulie permisele COVID-19 pentru a facilita călătoriile persoanelor care sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului, care s-au vindecat de boală sau care au un test PCR negativ.
Cu toate acestea, în noul context pandemic și al apariției variantei Omicron, în noiembrie, Comisia Europeană a propus o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19 din momentul în care o persoană a primit două doze (sau una în cazul vaccinului Johnson & Johnson).
Totuși, o astfel de limită ar însemna că cetățenii UE care doresc să călătorească liber - fără teste sau carantină - în întregul bloc ar avea nevoie de un vaccin de rapel.
Guvernele UE au declarat în repetate rânduri că este nevoie de o abordare comună pentru a evita eventuale perturbări suplimentare în industria turismului, scrie Mediafax.
În ceea ce privește situația din România, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit recent despre criteriile de introducere a certificatului verde COVID: creștere de trei săptămâni cu un indice de 1,5.
„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice. De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele”, a spus Rafila, la Antena 3.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că se discută despre iniţierea unui nou proiect de lege cu privire la certificatul COVID.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News