Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tânăr irakian arestat la Viena, după dejucarea complotului terorist ce viza concertele cântăreţei Taylor Swift
WhatsApp
Un tânăr irakian a fost arestat la Viena, fiind acuzat de complotul terorist ce viza concertele cântăreţei Taylor Swift.

Autorităţile austriece au reţinut un al treilea suspect la Viena în cadrul anchetei iniţiate pentru un presupus complot ce viza comiterea unui atac terorist în timpul concertelor pe care cântăreaţa americană Taylor Swift le avea programate în capitala Austriei, a anunţat vineri Ministerul austriac de Interne, citat de Reuters.

Un tânăr irakian, în vârstă de 18 ani, ar proveni din acelaşi cerc ca principalul suspect, un austriac de 19 ani cu origini din Macedonia de Nord, a precizat acelaşi minister.

Mai mulţi suspecţi vor fi interogaţi şi proprietăţile lor vor fi percheziţionate pe măsură ce anchetatorii continuă să analizeze complotul, a adăugat ministerul.

Principalul suspect, care a jurat credinţă organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), plănuia un atac mortal printre cei aproximativ 20.000 de fani ai cântăreţei Taylor Swift, denumiţi "Swifties", care urmau să se reunească în faţa Stadionului Ernst Happel din Viena.

Vedeta pop americană avea programate trei concerte la Viena, în serile de joi, vineri şi sâmbătă. Toate cele trei concerte au fost anulate miercuri seară din motive de securitate.

Alţi doi tineri austrieci, cu vârste de 17 ani şi de 15 ani, au fost reţinuţi miercuri pentru implicarea lor în presupusul complot.

Tânărul de 15 ani a fost eliberat între timp şi este tratat ca martor, a relatat vineri cotidianul austriac Kurier.

Suspectul irakian ar fi jurat credinţă organizaţiei teroriste Statul Islamic pe 6 august, dar rămâne neclar dacă a avut vreo legătură cu atacul planificat, a raportat acelaşi cotidian.

Se pare că autorităţile austriece au primit informaţii despre ameninţările ce planau asupra concertelor cântăreţei Taylor Swift de la serviciile de informaţii americane, deoarece legislaţia austriacă nu permite monitorizarea aplicaţiilor de mesagerie instantanee, pe care suspecţii le-au folosit pentru a comunica.

Taylor Swift, al cărei următor spectacol este programat săptămâna viitoare la Londra, nu a făcut deocamdată declaraţii publice despre anularea concertelor sale de la Viena.

Poliţia britanică a declarat că nimic nu indică faptul că acel complot de la Viena ar putea avea vreun efect asupra concertelor pe care vedeta americană urmează să le susţină în Regatul Unit. 

Planul terorist a fost făcut în orasul Ternitz de lângă Viena

 

Orașul Ternitz din districtul Neunkirchen a devenit peste noapte celebru în lume, dar nu neapărat din cauza atentatului terorist care ar fi produs probabil mii de victime, ci pentru că  Taylor Swift a decis să-și anuleze toate concerte de la Viena. Primul dintre concerte ar fi trebuit să aibă loc chiar joi, 8 august. Anularea concertelor a generat titluri în toată presa mondială.

 

De la legendarul „New York Times” la mass-media franceză și ziarul german „Bild”, sau Stern, toate au scris despre anularea concertului lui Taylor Swift. De asemenea a fost amintit și orașul Ternitz, cu 15.000 de locuitori, din cartierul Neunkirche. Orașul a devenit celebru în întreaga lume peste noapte datorită operațiunii de amploare și a principalului suspect care a fost reținut acolo. Televiziunea britanică BBC a dedicat chiar și un reportaj anulării concertului Swift în deschiderea publicației online.

Operațiunea de amploare din Ternitz. Zvonurile s-au răspândit rapid

 

Miercuri s-a petrecut la Ternitz ceea ce înainte de neconceput pentru locuitorii din zonă: o suspiciune de terorism în orașul din Austria Inferioară. Principalul suspect a fost arestat la primele ore ale dimineții, iar complexul de locuințe terasate în care băiatul locuia împreună cu familia a fost izolat de poliție. Oamenii din Ternitz sunt încă în stare de șoc.

Locuitorii, care au fost nevoiți să-și părăsească casele în grabă, iar situația a fost foarte bizată pentru ei pentru că anchetatorii nu puteau să le dezvăluie motivul pentru care sunt nevoiți să plece din carter. Rezultatul: zvonurile au început să circule rapid - de la probleme cu gaze la amenințări cu bombă, așa cum își amintesc locuitorii orașului în articolul din „Krone”, publicat a doua zi. Privind retrospectiv, totuși, locuitorii se declară mulțumiți de modul în care a acționat poliția. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel