Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc: ce nu trebuie să faci pe 29 august
WhatsApp
În fiecare an pe data de 29 august, creștinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, considerată zi de post. Aceasta încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc - ce nu trebuie să faci pe 29 august. Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în familia preotului Zaharia din cetatea Orini, mama sa, Elisabeta fiind descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea proorocului s-a petrecut cu numai 6 luni înainte de nașterea lui Isus Hristos.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului propovăduia în pustia Iordanului pocăinţa sinceră şi mărturisirea păcatelor. Cu acest fel de botez a fost botezat de către Ioan şi Iisus Hristos, nu pentru că avea nevoie de pocăinţă, ci pentru a asuma până la capăt condiţia umană.

Când Sfântul Proroc Ioan propovăduia pocăinţa, Galileea era condusă de Irod Antipa, care era căsătorit cu fiica emirului Arabiei. Dar a îndepărtat-o pe aceasta şi s-a căsătorit cu soţia fratelui său Filip, Irodiada. Legătura se pare că dura încă de când fratele său, Filip, era în viaţa, făcându-se Irod „ca un răpitor desfrânat şi amestecător de sânge” (Vieţile Sfinţilor). Sfântul Ioan nu s-a sfiit să-l înfrunte, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău. Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod dorea să îl suprime, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el şi soţia fratelui său. Temându-se însă de tulburarea pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, acesta se mulţumeşte să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetăţile lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi demnitari. După ce se ameţesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura. Crima  a fost urmată de un şir de încercări pentru Irod: a pierdut conducerea regatului, fiind trimis în surghiun, în Spania, împreună cu Irodiada şi fiica acesteia.

În cele din urmă au avut un sfârşit năprasnic, mai întâi Salomeea a fost decapitată prin strângerea gheţii în jurul capului, când a încercat să traverseze un râu îngheţat, care s-a rupt. Capul i-a fost adus lui Irod şi Irodiadei, aşa cum odată se adusese capul Mergătorului Înainte; dar nu tăiat de sabie, ci de gheaţă.

 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiții și obiceiuri

 

În data de 29 august nu avem voie să consumăm vin roșu, fructe de culoare roșie și varză. Nu se mănâncă fructe și legume cu formă rotundă.

Nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se va rupe cu mâna. Din seara zilei de 28 august nu se mai consumă nimic, decât apă, până ziua de după Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În ziua de 29 august nu se mătură prin casă, deoarece se spune că zgomotul îi va deranja pe morți. În această zi se dau de pomană bucate pentru pomenirea morților.

Pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel