Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sute de mii de oameni au protestat în Franţa: Agenţi de poliţie, răniţi în violenţe; Zeci de persoane reținute
WhatsApp
Peste 200.000 de persoane au participat la protestele organizate duminică în mai multe oraşe din Franţa faţă de erodarea nivelului de trai, iar mai mulţi agenţi ai forţelor de ordine au fost răniţi în violenţe. În timpul protestelor de 1 Mai la Paris, iar manifestanții l-au criticat pe Emmanuel Macron, reales în funcția de președinte al Franței, anunță Reuters.

Potrivit sindicatelor, peste 210.000 de persoane au protestat duminică în Franţa. Ministerul de Interne a anunţat 116.500 de participanţi la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa, inclusiv 24.000 de persoane la Paris. Pe teritoriul Franţei au avut loc în total 278 de manifestaţii de protest faţă de erodarea nivelului de trai.

La Paris s-au înregistrat confruntări între forţele de ordine şi protestatari. Opt poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, conform cotidianului Le Figaro.

Cel puţin 50 de protestatari violenţi au fost reţinuţi, a comunicat în cursul nopţii de duminică spre luni Parchetul din Paris.

Sute de mii de oameni au protestat în Franţa

 

Jean-Luc Melenchon, liderul formaţiunii Franţa Nesupusă, a denunţat violenţele şi l-a criticat pe ministrul de Interne, Gerald Darmanin, acuzându-l că este "incapabil să garanteze dreptul de a manifesta paşnic", Potrivit Mediafax.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe anarhiștii îmbrăcați în negru care au jefuit duminică spații comerciale din capitala franceză Paris, în timpul protestelor de 1 Mai față de strategiile președintelui Emmanuel Macron, proaspăt reales.

Mii de persoane s-au alăturat marșurilor de 1 Mai în toată Franța, în cadrul cărora au cerut majorări salariale și ca Macron să renunțe la planul său de a crește vârsta de pensionare.

Majoritatea au fost pașnice, dar au izbucnit violențe la Paris, unde poliția a făcut cel puțin 29 de arestări, a anunțat, pe Twitter, ministrul de interne Gerald Darmanin.

Ciocniri cu poliția au fost la începutul marșului în apropiere de Piața La Republique și când protestatarii au ajuns în Piața La Nation din estul Parisului.

Proteste la Paris pe 1 Mai

 

Anarhiștii „Black Bloc" au jefuit un restaurant McDonald's din Place Leon Blum și au devastat mai multe agenții imobiliare, spărgându-le geamurile și dând foc la tomberoanele de gunoi.

Poliția a declarat că activiștii au atacat chiar și pompierii, care încercau să stingă incendiile. Poliția a răspuns prin lansarea de gaze lacrimogene.

Participanții la marș au purtat bannere pe care scria „Pensionarea înainte de artrită", „Pensionare la 60 de ani, înghețarea prețurilor" și „Macron, ieși afară"

La marșul de la Paris a participat și liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur al scrutinului prezidențial.

El vrea să adune o uniune a stângii, inclusiv Verzii, pentru a domina parlamentul și a-l forța pe Macron într-o „coabitare" incomodă, dar până acum acest lucru nu s-a materializat. citiți mai departe

„Nu vom face nicio concesie în privința pensiilor", a declarat Melenchon înainte de începerea marșului.

Poliția a reținut zeci de persoane

 

Aproximativ 250 de mitinguri au fost organizate la Paris și în alte orașe, inclusiv Lille, Nantes, Toulouse și Marsilia. În capitală, sindicaliștilor li s-au alăturat personalități politice, majoritatea de stânga, și activiști pentru climă.

Costul vieții a fost principala temă în campania electorală prezidențială și se pare că va fi la fel de proeminentă înaintea alegerilor legislative din iunie, pe care partidul lui Macron și aliații săi trebuie să le câștige pentru ca acesta să poată pune în aplicare strategiile sale, inclusiv creșterea vârstei de pensionare.

Macron a câștigat un nou mandat prezidențial de cinci ani după ce a învins-o pe contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen în turul doi al scrutinului de duminica trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel