Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Superstițiile și istoria zilei de vineri 13: De ce se crede că este ghinionistă?
WhatsApp
Astăzi este vineri 13 și superstițioșii presupun că este cea mai ghinionistă zi! Dar de ce oamenii cred mereu că se va întâmpla ceva rău atunci când se apropie această zi?
Foto: Unsplash

Adevărul este că nimeni nu este sigur care este originea exactă a superstiției. Numărul 13 și ziua de vineri au o lungă istorie de a aduce ghinion și este combinația dintre cele două care face ca această zi să fie cea mai temută.

 

Mulți cred că motivul pentru ghinionul numărului 13 vine din Biblie

 

Se crede că Iuda, cel care l-a trădat pe Iisus, a fost al 13-lea invitat care a luat loc la Cina cea de Taină.

Chiar și în ziua de azi, se consideră ghinionist ca 13 persoane să stea la masă, iar unii oameni pun un ursuleț de pluș pe un scaun pentru ca numărul de invitați să ajungă la 14!

În mitologia nordică, o cină a zeilor a fost distrusă de cel de-al 13-lea oaspete, Loki, care a provocat o prăbușire a lumii în întuneric. Se pare că superstiția a rămas.

Unele hoteluri nu vor avea camera 13, în timp ce o mulțime de clădiri înalte "nu au" un etaj 13, sărind direct de la 12 la 14. De asemenea, unele companii aeriene refuză să aibă un rând 13 și în avioanele lor.

 

De ce este ziua de vineri considerată ghinionistă


Timp de sute de ani, vinerea a fost considerată cea mai ghinionistă zi a săptămânii. În celebrele Povești din Canterbury ale lui Geoffrey Chaucer, scrise în secolul al XIV-lea, acesta spune "și într-o vineri a căzut toată această nenorocire".

În Marea Britanie, ziua de vineri era cunoscută cândva sub numele de Ziua Spânzuratului, deoarece era de obicei ziua în care erau spânzurați oamenii condamnați la moarte, conform BBC.

Dar Vinerea Mare - ziua crucificării lui Iisus Hristos - este considerată a fi singura vineri care contrazice această tendință, de unde și numele său.

Dacă te naști în Vinerea Mare, ești considerat norocos, în timp ce marinarii, care sunt cunoscuți ca fiind superstițioși, începeau uneori o călătorie lungă în Vinerea Mare, din cauza legăturilor sale sfinte.

 

Cinci moduri de a-ți îmbunătăți norocul în această vineri 13

 

1. Bate în lemn. Odată se credea că spiritele bune trăiesc în copaci și că, bătând în orice lucru făcut din lemn, putem apela la aceste spirite pentru protecție împotriva ghinionului.

2. Găsește un trifoi cu patru foi. Vechii druizi credeau că trifoiul îi ajuta să vadă spiritele rele, oferindu-le posibilitatea de a le evita. (Citește mai multe superstiții irlandeze).

3. Poartă-ți hainele pe dos. Nimeni nu pare să știe cum a apărut această superstiție, dar credința că hainele pe dos sau pe dos aduc noroc continuă să fie larg răspândită - de la copiii care își poartă pijamalele pe dos în speranța unei zile cu zăpadă, până la jucătorii de baseball și fanii care își întorc șepcile pe dos în timpul meciurilor importante și multe altele.

4. Privește Luna nouă peste umărul tău drept. Luna este în centrul multor superstiții de lungă durată, iar Luna nouă este văzută ca un moment propice pentru a întreprinde noi întreprinderi. Dacă aceste întreprinderi au succes sau nu depinde dacă Luna nouă este văzută prima dată peste umărul drept (bun) sau peste cel stâng (rău). În timp ce luna aceasta avem Lună plină în apropierea datei de 13, iată calendarul fazelor Lunii, ca să știi când este Luna Nouă!

5. Plimbă-te în ploaie. Oricine a fost prins vreodată fără umbrela sa poate contesta acest lucru, dar ploaia a fost întotdeauna un semn de noroc. Acest lucru se datorează probabil faptului că este atât de importantă pentru succesul culturilor; înainte ca metodele moderne de irigare să fie răspândite, un sezon ploios însemna diferența dintre anii săraci și cei prosperi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel