Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Substanțe chimice folosite la ambalaje, legate de cancerul de sân
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay

Conform unui nou studiu, publicat în jurnalul Frontiers in Toxicology, aproape 200 de substanțe chimice legate de cancerul de sân sunt folosite la fabricarea ambalajelor alimentare și a veselei din plastic, iar din acestea zeci de agenți cancerigeni pot trece în corpul uman. Dintre substanțele chimice detectate în ambalajele alimentare, 40 sunt deja clasificate drept periculoase de către organismele de reglementare din întreaga lume, anunță cnn.com. Deși au fost clasificate drept periculoase pentru sănătatea umană, utilizarea lor este încă permisă în materialele care vin în contact cu alimentele, ceea ce le permite să treacă în alimentele pe care oamenii le consumă.

Rata de cancer de sân cu debut precoce la femeile sub 50 de ani este în creștere, iar oamenii de știință afirmă că această tendință nu poate fi explicată doar prin genetică. De asemenea, rata cancerului de colon la persoanele mai tinere este și ea în creștere.

În 2007, Silent Spring Institute a publicat o listă cu 216 substanțe chimice care pot provoca tumori mamare la rozătoare. În actualizarea listei din ianuarie 2024 se regăseau 921 de substanțe chimice posibil cancerigene, din care 642 recunoscute că pot stimula producția de estrogen sau progesteron, un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân.

Noul studiu a comparat lista de posibili cancerigeni la sân cu lista de substanțe chimice găsite în materialele care vin în contact cu alimentele pentru a afla care dintre posibilii cancerigeni ai sânilor ar putea intra în dieta oamenilor. S-au descoperit substanțe chimice ca benzenul, un carcinogen cunoscut legat de cancerul de sân la animale și oameni, un alt cancerigen legat de cancerul vezicii urinare, și mai mulți coloranți utilizați la plastic și hârtie, care pot avea proprietăți toxice pentru oameni.

Mai exact, studiul a constatat că cea mai mare parte a expunerii la cancerigeni provenea din materialele plastice utilizate în ambalajele alimentare, 89 de substanțe cancerigene găsindu-se în ambalajele din hârtie și carton.

Cercetătorii au mai descoperit că numitele substanțe chimice pentru totdeauna, pentru că nu se descompun în mediu, sunt utilizate în ambalajele alimentare pentru a preveni scurgerea grăsimii și apei, cât și cerneala folosită pentru a imprima logo-uri sau instrucțiunile de pe ambalajele alimentelor. Substanțele chimice pentru totdeauna sunt responsabile de colesterol ridicat, cancer, dar și diferite boli cronice și de un răspuns limitat de anticorpi la vaccinuri.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel