Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Studiul: depresia legată de alimente ultra procesate și îndulcite artificial
WhatsApp

Un ultim studiu, publicat în jurnalul JAMA Network Open, asociază consumul de cantități mari de alimente și băuturi ultra procesate și îndulcite artificial de dezvoltarea depresiei, în special la femei. În noțiunea de aliment ultra procesat se regăsesc următoarele: supe, sosuri, pizza congelată, mâncăruri comode și alimente de plăcere, cum ar fi hot-dog-uri, cârnați, cartofi prăjiți, sucuri, prăjituri cumpărate din magazin, prăjituri, bomboane, gogoși, înghețată, etc și băuturi decât conțin îndulcitori artificiali.

Studiul sugerează o relație între consumul de alimente ultra procesate și depresie, cu un risc cu aproximativ 50% mai mare pentru cei care consumă pe zi peste 9 porții comparativ cu cei care consumă 4 porții sau mai puțin.

De asemenea, s-a mai arătat că există posibilitatea ca alimentele ultra procesate să agraveze starea persoanelor cu depresie cronică, sau să le agraveze starea declanșându-le un nou episod de depresie. Când cercetătorii au analizat anumite alimente ultra procesate, doar alimentele și băuturile făcute cu îndulcitori artificiali au fost asociate cu un risc crescut de depresie în rândul persoanelor studiate, care erau toate femei, anunță cnn.com.

Inflamația este una dintre cauzele fundamentale ale multor boli cronice. Studii anterioare au stabilit legătura existentă între alimentele ultra procesate cu cancerul colorectal la bărbați și cu bolile de inimă și moartea prematură la ambele sexe, dar și cu obezitatea.

Există și o relație cu demența. Într-un studiu de anul trecut, dacă mai mult de 20% din caloriile zilnice ale unei persoane provin din alimente ultra procesate, riscul de declin cognitiv crește cu aproximativ 28%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel