Potrivit unui nou studiu, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, bărbații cu risc de boli de inimă pot dezvolta demență cu până la 10 ani mai devreme decât femeile cu risc similar.
Conform OMS, bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces în lume. Factorii majori de risc pentru boli de inimă sunt obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, colesterolul, fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de somn și sedentarismul. Întruniți mai mulți factori de risc pot duce la boli ale vaselor mici de sânge, care pot afecta furnizarea de oxigen a creierului.
Potrivit studiului, impactul dăunător al riscului cardiovascular a fost la fel de evident la persoanele care nu aveau gena APOE ε4 ca și la cei care au avut-o, anunță cnnespanol.com. Gena APOE ε4 este considerată cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea viitoare a bolii Alzheimer la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Descoperirile studiului sunt în concordanță cu literatura existentă, care arată că niveluri mai ridicate de risc cardiovascular pot fi asociate cu rezultate neurocognitive negative.
Studiul a analizat date de la peste 34.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 82 de ani, care au furnizat scanări abdominale și cerebrale. Unii participanți au efectuat o VBM, o tehnică de neuroimagistică numită morfometrie pe bază de voxel, pentru a identifica influența grăsimii abdominale și viscerale asupra neurodegenerării creierului.
Din studiu mai reiese că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să consume diete bogate în grăsimi saturate, sare și carne roșie, dar și să consume mai mult tutun și alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News