Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Știai cât de valoros este veninul de albine? Cel mai recent studiu arată că ar putea ucide celulele canceroase la sân
WhatsApp
Pacientele cu o formă agresivă de cancer de sân ar putea găsi în curând alinare dintr-o sursă improbabilă, veninul albinelor. Un studiu recent din Australia a constatat că veninul a ucis celulele pentru cancerul de sân triplu-negativ în mai puțin de 60 de minute. Acest tip de cancer este unul dintre cele mai greu de tratat, iar cercetătorii cred că acest ingredient umil ar putea conține indicii pentru un viitor mai luminos.
Știai cât de valoros este veninul de albine? Cel mai recent studuiu arată că ar putea ucide celulele canceroase la sân / Foto: Unsplash

Studiul, publicat în Nature Precision Oncology, a fost condus de Dr. Ciara Duffy de la Institutul Harry Perkins de Cercetare Medicală și de la Universitatea din Australia de Vest.

Ideea de a folosi veninul de albine în scopuri medicinale există de ani de zile. În 1950, cercetătorii au început să îl folosească pentru a distruge tumorile din plante. Dar s-a dovedit a fi eficient și în tratarea diferitelor forme de cancer, inclusiv a melanomului.

 

Cum funcșionează veninul albinelor împotriva cancerului de sân

 

Dar Duffy explică faptul că studiul marchează prima dată când a fost testat împotriva fiecărui tip de celule canceroase de sân. Duffy și echipa sa au folosit veninul și o versiune sintetică numită melittin și au comparat rezultatele.  

Melittina este molecula care creează senzația dureroasă a înțepăturii de albină. Ei au descoperit că ambele au fost eficiente împotriva cancerului de sân triplu negativ și a celulelor de cancer de sân îmbogățite cu HER2. Un tip de venin, în special, a ucis 100% din celulele canceroase de sân în 60 de minute, fără a le afecta pe cele sănătoase.

"Veninul a fost extrem de puternic", a spus Duffy. "Ceea ce face melitina este că intră de fapt în suprafață, sau în membrana plasmatică, și formează găuri sau pori și pur și simplu provoacă moartea celulei".

 

Cercetătorii au colectat 312 albine de miere și bondari din patru țări diferite pentru studiu

 

Pentru studiu, cercetătorii au colectat 312 albine de miere și bondari din Perth, Australia; Anglia; și Irlanda.

"Albinele din Perth sunt unele dintre cele mai sănătoase din lume", a spus Duffy.

Veninul de bondar nu a avut niciun efect asupra celulelor canceroase, dar veninul de albine s-a dovedit surprinzător de eficient. Duffy a spus că țara de origine a veninului nu a avut niciun impact asupra capacității acestuia de a lupta împotriva cancerului.

Cercetătorii spun că melitina interferează cu sistemul de mesagerie al celulelor canceroase, ceea ce împiedică cancerul să se răspândească în alte părți ale corpului.

"Am analizat modul în care veninul de albine și melitina afectează căile de semnalizare a cancerului, mesajele chimice care sunt fundamentale pentru creșterea și reproducerea celulelor canceroase, și am constatat că foarte repede aceste căi de semnalizare au fost închise", spune Dr. Duffy.

 

Modul în care veninul ucide celulele canceroase mai trebuie studiat

 

Tratamentul ar putea fi folosit în combinație cu chimioterapia și alte terapii existente împotriva cancerului, făcând celulele canceroase mai sensibile la tratament. Duffy a constatat că această combinație a fost eficientă în tratarea celulelor canceroase la șoareci.

Dar experții spun că uciderea cancerului în laborator nu este același lucru cu tratarea acestuia la o ființă umană.

"Este foarte devreme", a declarat Alex Swarbrick, profesor asociat la Garvan Institute of Medical Research din Sydney. "Mulți compuși pot ucide o celulă de cancer de sân într-o farfurie sau la un șoarece. Dar este un drum lung de parcurs de la aceste descoperiri până la ceva care poate schimba practica clinică."

Duffy și echipa sa au recunoscut că mai sunt necesare mai multe lucrări înainte ca tehnica să fie folosită pe oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel