Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania: Zeci de mii de catalani au manifestat pentru independenţă la Barcelona
WhatsApp
Cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor cu Madridul, separatiştii catalani au manifestat sâmbătă pe străzile Barcelonei, dar fără a reuşi să se mobilizeze în masă, pe fondul deziluziei şi diviziunilor, la patru ani de la eşecul tentativei de secesiune din 2017, notează AFP.
Spania Zeci de mii de catalani au manifestat pentru independenţă la Barcelona

Cu sloganul "Să luptăm pentru a câştiga independenţa", această manifestaţie a fost convocată cu ocazia "Diada", sărbătoare a Cataloniei devenită de un deceniu scena unor imense defilări separatiste.  Ca în fiecare an, manifestaţia a început fix la orele 17.14 (15.14 GMT), în comemorarea capturării Barcelonei la 11 septembrie 1714, în timpul Războiului de Succesiune din Spania, de către trupele regelui spaniol Felipe al V-lea. 

La apogeul mişcării separatiste, "Diada" a adunat până la 1,8 milioane de suporteri ai independenţei la Barcelona în 2014, dar mobilizarea a scăzut în ultimii ani.  Sâmbătă, poliţia municipală a numărat 108.000 de manifestanţi, o cifră mult mai mică decât cea din 2019 (600.000). Organizatorii au estimat la 400.000 numărul participanţilor. În 2020, au participat doar 60.000 de persoane, din cauză că pandemia a împiedicat organizarea unei manifestaţii normale.

 

Mişcarea separatistă, marcată de diferenţe în legătură cu strategia de abordat



Graţierea în iunie a celor nouă lideri separatişti condamnaţi la închisoare pentru rolul lor din 2017 a făcut ca mişcarea de independenţă să piardă un element mobilizator. După eşecul tentativei de secesiune din 2017, mişcarea separatistă, aflată în continuare la putere în Catalonia, este marcată de diferenţe profunde în legătură cu strategia de abordat. Cei mai moderaţi susţin dialogul cu Madridul, în timp ce radicalii doresc secesiunea unilaterală ca în 2017.

Tentativa de secesiune a Cataloniei a fost una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975. În pofida interdicţiei impuse de justiţie, guvernul regional al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum de autodeterminare care a fost urmat de o declaraţie de independenţă moartă în faşă. Madridul a reacţionat punând regiunea sub tutelă şi arestându-i pe liderii separatişti care nu au reuşit să fugă în străinătate ca Puigdemont. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel